Tonfisksås med pasta

Det här är åter en otroligt lättlagad och god pastasås som blir klar under tiden pastan kokas. Perfekt för vardagsmiddagen som behöver fixas snabbt. Den är lika god att servera till ris, eller varför inte quinoa.

Du behöver för 4 personer:

1-2 burkar tonfisk

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller skivade

1-2 paket passerade tomater (eller krossade tomater, även om jag föredrar de passerade för de blir mustigare)

1-2 msk tomatpuré

1 zucchini skuren i bitar (kan uteslutas, men blir både färgglatt, gott & nyttigt)

Örtkryddor – t.ex. timjan, oregano. Basilika, herbes de Provence

Peppar, helst nymald

Gärna lite vitt vin (½ dl) eller citronsaft från ½-1 citron

Gärna några oliver – gröna eller svarta

Några msk olivolja

Gör så här:

Fräs den finhackade vitlöken på låg värme i olivoljan så den blir mjuk utan att ta färg. Häll på det vita vinet eller citronsaften. Höj värmen. Om du använder vin är det bra att låta det puttra ihop lite så det reduceras och blir lite fylligare i smaken. Även om du använder vin är det gott att lägga i en väl tvättad halv citron att puttra med i såsen. Häll i de passerade tomaterna och ha i tomatpurén, örtkryddorna samt lite peppar. Tillsätt även den avrunna tonfisken från burken. Lägg i oliverna – de kan läggas i med kärnor, men jag brukar kärna ur dem genom att trycka ett brett knivblad mot dem så de spricker och sedan dra isär dem i två halvor medan jag plockar bort och slänger kärnan. Låt såsen puttra ihop några minuter. Servera med den avrunna pastan och gärna parmesan, pecorino eller kanske lite fårost. Det är väldigt gott att servera chilisalsa till för den som vill ha lite hetare smak. Receptet finner du här på Katinkas Kitchen.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera