Kaffe- och chokladpavlova

2380872

Här har jag vridit till en efterrätt till en ny kombination. Marängbotten är som till en pavlova som vanligtvis serveras med lösvispad grädde och bär och/eller frukt. Här toppas den luftigt knapersega marängen i stället med en len kaffeglass och det hela kröns med en chokladsås. Antingen gör du en stor marängbotten, lite som en glasstårta, eller så gör du som jag likt små bakelser (fast mina blev större än tänkt). I båda fallen blir det härliga möten med olika grader av sötma 2380873och olika konsistenser. Vid servdering blir det extra raffinerat genom att servera en något varm chokladsås som kontrasterar mot den kalla glassen som pricken över i. Helst skulle jag vilja servera färska bär till, men hade inga hemma när jag drog igång det här experimentet.

Den som inte vill göra glass kan göra en variant genom att smaksätta lösvispad grädde med kaffe och sedan servera med chokladsås och gärna färska bär.2380874

Receptet är beräknat för ca 6 personer. Chokladsås som du får över sparar du bara i kastrullen och häller nästa morgon på mjölk, värmer upp och du har en ovanligt mumsig varm choklad!

Du behöver till marängbottnarna:

3 äggvitor

en knivsudd salt2380875

några droppar citron

2 dl strösocker

2 tsk potatismjöl eller maizena – blandat med 1/2 dl av strösockret som du tillsätter sist

Du behöver till kaffeglassen:

1 1/2 dl mjölk

1 dl hela espressobönor2380876

1/3 vaniljstång eller 1/4 tsk vaniljfrön på burk (finns i många välsorterade affärer numera)

2 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl florsocker

Du behöver till chokladsåsen:

2 dl socker2380878

2 dl kakaopulver av god kvalitet

2 dl grädde (den som vill kan byta ut hela eller delar av grädden mot vatten)

2 msk sirap

en knivsudd vanilj

ev. ett uns av chili för extra spännande smakbrytning i mexikansk anda2380879

Gör så här med marängbottnarna:

Tillsätt saltet i äggvitorna. Vispa dem först på ganska låg fart om du använder elvisp. När de börjar resa sig vispar du lite fortare men fortfarande inte alltför fort, eftersom du får bättre resultat av att låta dem resa sig lite långsammare och på så vis slå in mindre luftbubblor som också bidrar till att formen hålls bättre. Vispa i citronsaften och därefter sockret lite i taget. Fortsätt vispa tills marängen är glansig och fast. Tillsätt maizenamjölet. Vispa lite till.

Bred eller spritsa ut marängsmeten på bakplåtspapper till rundlar i den storlek du önskar. Grädda dem i 150 grader i 20 minuter, sänk därefter värmen till 100 grader och grädda dem ytterligare ca 30 minuter. De ska bli torra och låta lätt ihåliga när du knackar på dem. Lägg dem att svalna på ett galler på ett torrt ställe. De kan sparas i en lufttät burk till att användas nästa dag.

Så här gör du glassen:

Häll mjölk och kaffebönor i en tjockbottnad kastrull, tillsätt även vaniljen. Låt precis koka upp på medelhög värme medan du passar (vatten kokar vid 100 grader, mjölk kokar när man vägger ryggen till). Drag av värmen direkt och ställ åt sidan eller i ett vattenbad att svalna.

Blanda den avsvalnade silade mjölken med grädden och sockret. Rör om ordentligt så allt blandas väl. Häll smeten i glasmaskin. Den är klar när den snurrar ”kring sin egen axel” – det brukar ta ca 30-45 minuter. Ställ glassen i frysen om du inte ska använda den direkt. Har du redan gjort chokladsåsen medan glassen snurrar och kyls kan du lägga glassen på de avsvalnade marängbottnarna. Ringla chokladsås över. Dekorera eventuellt med färska bär. Servera direkt.

Eftersom maräng tinar väldigt snabbt kan de här glassbakelserna eller glasstårtan göras i princip klara och frysas in. Ta fram dem ca 15 minuter före servering eller låt dem ännu hellre tina ca 30 minuter i kylen innan du häller på chokladsåsen och serverar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera