Äpple under mandelmaräng

2400801

Höst = äppeltider –  jag blir alltid sugen på att göra äppelpajer och andra äppliga efterrätter så här års. Här ville jag göra en lite nyttigare äppelpaj. Äpplena bakas under ett mandelmarängtäcke. Det söta bryter fint mot de syrliga äpplena och det hela serveras med en kryddglass gjord på honung som ackompanjemang.

Det går självklart utmärkt att göra den här efterrätten som en hel paj – tänk bara på att gräddningstiden blir lite längre.

Du behöver för 5-6 portionsformar:

6 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i bitar

2 msk smör att smörja formarna med

Till mandelmarängen:2400797

100 gram hel mandel med skal

100 gram socker, gärna råsocker

3 äggvitor

ca 45 gram socker, gärna råsocker

några droppar citron

Gör så här:2400798

Smörj formarna ganska rikligt i botten med smör. Lägg i äppelbitarna. Packa dem så tätt det går, eftersom de sjunker ihop under gräddningen medan marängen stannar kvar i överkant av formen.

Om du inte har små portionsformar och inte heller vill göra den här desserten i pajform utan fortfarande i portioner kan du helt enkelt skala äpplena, kärna ur i mitten med en urkärnare och sedan dela äpplet tvärs av på mitten, lägga de två halvorna med den breda sidan upp och klicka samt forma smeten över halvorna. Det kan då vara bra att förgrädda halvorna med en aning citronsaft och kanske lite kanel så att de är ganska mjuka och marängen sedan bara behöver ta färg.

Mixa mandeln med den första mängden socker till ett ganska grovt mandelpulver med en del mandelbitar kvar.

Vispa äggvitorna tillsammans med några droppar citron och den mindre mängden socker till ett hårt skum. Det tar ett tag så ha tålamod:) När äggvitan är tjock och formar styva toppar vänder du försiktigt ner mandelsockret med en slickepott. Lägg marängsmeten ovanpå äpplena i formarna. Ställ in i ugnen och låt baka på 75 – 100 grader i åtminstone 30 minuter. Marängen ska stelna men kan fortfarande vara lite lös i mitten. Äpplena har då blivit mjuka och 2400803saftiga och deras sötsyrliga arom blandas med den knapersega marängen till en ljuvlig smaksymfoni. Servera med lösvispad grädde, vaniljsås eller som jag med en kryddig glass smaksatt med kanel, kardemumma och vanilj och sötad med honung.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com2400802

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera