Kaniljdrömmar

IMG_0703

Kanilj är ett passande namn barnen kom på när de var mindre för den glassIMG_0393 eller yoghurtsås jag smaksatte med kanel och vanilj. Här får kaniljen ge smak åt spröda underbara drömmar. Servera dem som de är till kaffe, te eller varm choklad eller servera dem tillsammans med en dessert.

Jag försökte vid ett tidigare tillfälle göra dem glutenfria, men det experimentet måste jag bedriva lite längre tid för de blev helt misslyckade – platta som pannkakor och liknade mest havreflarn haha.

Ett varningens ord: låt dig inte avskräckas av att det luktar förfärligt när du öppnar ugnsluckan – det är IMG_0703bara hjorthornssaltet som avger en förfärligt illaluktande gas vid förångningen. Den försvinner och kvar blir den goda smaken i kakorna.

Du behöver:

2 dl vetemjöl (= 120 gram)

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 tsk malen kanel

1 tsk hjorthornssalt

75 gram smör

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser, lägg i smöret skuret i bitar. Arbeta ihop till en deg i matberedare. Om du ska arbeta samman degen för hand börjar du med att röra smör och socker fluffigt med en elvisp innan du blandar i resten med händerna.

Forma små kulor och lägg dem med avstånd till varandra på en plåt med bakplåtspapper. Här sägs det räcka med att lägga kulorna på plåten men i min erfarenhet är det bäst att även platta till dem något. Mina som du ser på bilden smakade bra men behöll sin rundare form. Grädda i ca 20 minuter tills kakorna torkat och spruckit lite men inte tagit någon nämnvärd färg annat än kanelfärgen.

Låt svalna på ett galler.

Njut!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera