Smörsaltiga bönor

Haricots verts serverade med bara lite smör och flingsalt – kan det bli enklare och samtidigt så fantastiskt gott.

Det är viktigt att koka bönorna utan lock. Jag kokar upp vattnet under lock för att spara energi men lägger sedan nogsamt undan locket, annars blir de inte lika gröna och fräscha utan drar mer åt det bruna hållet. Lärde mig detta lilla hushållsknep av en matkunnig fransyska en gång. Vet inte hur, men det fungerar – både på bönor och broccoli!

Koka upp rikligt med vatten. Under tiden som det kokar upp skär du av ändarna på bönorna. Koka dem i ca 10-20 minuter beroende på tjocklek och din smak. Smaka av och se att de är lagom al dente eller genomkokta i enlighet med vad du gillar. Själv gillar jag när de inte är överkokta, men heller inte för okokta och krispiga. Tycker de lätt blir kartiga i smaken då. Låt bönorna rinna av i ett durkslag och lägg snabbt tillbaka dem i kastrullen eller på uppläggningsfat eller –skål, lägg på en klick smör och rör runt. Lite flingsalt och så är det bara att servera som tillbehör till någon god middag.

Bon appétit!

önskar Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

Kommentera