Mårtengås

2443407

Mårten har i Sverige namnsdag den 11 november, vilket innebär att kvällen innan är det Mårtens afton – den kväll då man firar Mårtengås.  Det brukar vara en kväll som firas framför allt i den södra landsändan där kråset smörjs med mången skånsk gås.

Eftersom jag i år befinner mig i Paris och det dessutom är Covid-19-pandemi föll gåsafirandet ifrån, tills Facebook påminde mig i helgen med de här bilderna från ett sagolikts Mårtensfirande hos goda vänner i Skåne för några år sedan, då man inte höjde på ögonbrynet över täta placeringar eller stora fester. Tänk, vad allt har ändrats på kort tid. 

Mårten är det försvenskade namnet på det franska helgonet Saint Martin. Mårtensfirande är egentligen en gammal tradition som förr firades i både övriga Europa och över hela Sverige, men nu sammanknippar de flesta den väl med Skåne och de feta gässen som slaktas för att bjuda gäster dignande bord med svartsoppa, stekt gås med krås samt den klassiska äppelkakan till efterrätt. Vi har skånska vänner som trots otaliga år img_9028utomlands traditionellt firar Mårtengås ibland i Sverige och ibland utomlands. Alltid lika trevligt och generöst med god mat och dryck och hög stämning. Svartsoppan hoppar jag gärna över medan den grillade gåsen är riktigt god med en härlig sås. Och en äppelkaka sitter ju aldrig fel så här på hösten, vare sig det är 2443405Mårtengås eller inte.

Recept på äppelkakor hittar du här på Katinkas Kitchen men vad det gäller de övriga recepten kanske jag återkommer med sådana nästa år. Och just den skånska äppelkakan måste jag laga någon gång när jag kommit åter till Sverige. 

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!img_9020

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com24434062443404

Kommentera