Soppa på butternut

IMG_7926

Butternut kallas hos oss för pumpa men på engelska för squash. Nu är ju inte det så viktigt eftersom squash och pumpa är nära besläktade, och butternutpumpan smakar mer som pumpa. Faktiskt som en ovanligt god pumpa, och det är därför jag gärna använder den i soppor, grytor och annat. Till årets Halloweenmiddag i vårt kök gjorde dottern och jag den här soppan som blev väldigt god. Vi dekorerade den med klickar av rödbetspuré smaksatt med citron, men det går lika bra att hoppa över det. 

På Halloween serverade jag soppan som förrätt, men den passar utmärkt som huvudrätt till exempel en soppmåndag:)

Du behöver för ca 4 personer: 

1 butternutpumpa, skalade och skuren i bitar

2 schalottenlökar, skalade och hackade

ev. en klyfta vitlök, skalad och hackad

2 msk smör eller kokosolja för den som vill vara extra nyttig

1 dl vitt vin

1 liter ganska stark grönsaksbuljong alt. höns/kycklingbuljong (jag väljer en utan glutamat)

peppar och salt

ev. mald koriander

ev. en bit färsk chili, gärna röd

ev. körvel

Till rödbetspurén: 

3 rödbetor, skalade och delade i klyftor

en knivsudd vitlök om man vill

pressad citron

salt och peppar

Gör så här: 

Stek löken mjuk i smör eller kokosolja på medellåg värme så den blir glansig och fin i smaken utan att ta färg. Tillsätt chili och mald koriander. Lägg i pumpabitarna och häll på vinet. Låt vinet puttra lite innan du tillsätter buljongen. Jag brukar ta tre tärningar god ekologisk buljong till en liter vatten. Smaksätt soppan som du vill. Den som vill ha mer indiska smaker kan ta spiskummin tillsammans med den malda koriandern. Den som inte vill ha vin i soppan tar pressad citron på slutet, eller apelsin. Den mjälla lite nötiga pumpan mår bra av någon syra.

När pumpan är mjuk mixar du soppan med en mixerstav. Smaka av. Salt, peppar, mer syra, mer buljong/vatten?

Servera soppan som den är eller med rödbetspurén, kanske med ett gott bröd till.

Gör så här med rödbetspurén: 

Baka rödbetsklyftorna i ugn eller koka dem i saltat vatten. Mixa dem tillsammans med en aning av kokvattnet, citron och lite vitlök. Smaka av med salt och peppar. Klicka i rödbetspurén i soppskålarna precis innan servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*