Zabaglione eller sabayon

img_8315

Det här italienska lena äggskummet är en klassiker bland efterrätter. Det italienska namnet img_8303är Zabaglione och det franska namnet Sabayon eller Sabayonne – jag är inte helt säker vilket som används mest. Det sägs att gamle kungen var särskilt förtjust i denna lena kräm smaksatt med sött vin som äts ljummen med eller utan bär. Jag serverar den gärna med björnbär som jag tycker bryter fint i smak. Andra bär, frukt eller till och med karamelliserade äpplen passar också fint till denna smått bortglömda delikata dessert.

Du behöver för 4 personer: 

4 äggulorimg_8316

4 msk socker

1 dl sött vin typ Moscato eller moscatelimg_8304

Gör så här: 

Vispa äggulor med sockret till pösigt skum i en metall- eller glasbunke. Vispa ner vinet. Sätt bunken över vattenbad och vispa tills skummet tjocknat. Akta så det inte koagulerar för mycket och blir grynigt, upp till 70 grader är det okej, sedan blir det fara å färde för proteinet i äggulorna. Använd gärna en termometer för säkerhets skull, eller var i vart fall vaksam och ta av sabayonnen från värmen så snart den tjocknat. Servera direkt som det är eller över färska bär eller frukt.img_8317

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera