Rödbetspesto och -pasta

IMG_7972

Idag plockar jag fram ett tidigare publicerat recept från ett år då jag hade rödbetskräm kvar efter att dottern gjort den för att klicka i vår pumpasoppa till Halloween.

Den intensivfärgade cremen passar utmärkt som en fräsch och annorlunda pastasås med hyvlad parmesan och mycket svartpeppar. Lite som en slags rödbetspesto med härlig färg och full av antiinflammatoriskhet:)  

Den som vill göra den mer pestolik kan med fördel mixa i pinjenötter eller cashewnötter och olivolja och kanske även lite finriven parmesan. Medan den som vill tar bort parmesanen helt och får en tvättäkta vegetarisk och till och med vegansk rätt:)

Vi använde även rödbetspeston till rårakor.

Du behöver till ca 4 personer: 

500 gram rödbetor, skalade och skurna i klyftor

1 citron, gärna ekologisk

vitlök efter tycke och smak

gärna lite grönsaksbuljong (kan uteslutas)

salt och peppar

ev. någon örtkrydda som timjan, mejram eller kyndel

ev. ca 1/2 dl pinjenötter eller cashewnötter

parmesan

olivolja

400-500 gram pasta efter tillgång och smak

Gör så här: 

Börja med att koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Ta sedan de kokta rödbetorna och lägg dem i ett kärl där du kan mixa dem med en stavmixer eller direkt i en mixer tillsammans med lite buljong, pressad citron, örtkrydda, salt, peppar, nötter, olivolja och vitlök. Mixa till en slät rödbetspuré. Tillsätt parmesanost och mixa lite till. Smaka av så du får fin balans på sötma, syra och sälta. Jag hällde också olivolja över det hela innan servering.

Koka pastan så den är underbart al dente. Blanda den nykokta pastan med rödbetscremen, hyvla parmesan över, ringla över olivolja,  några tag på pepparkvarnen och det är klart att servera.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*