Chokladrulltårta med vaniljsmörkräm

 

Jag har alltid varit konstigt förtjust i rulltårta. Det är underligt eftersom jag inte brukar gilla söta saker och 2435979bakverk så mycket. Men det är något just med chokladen och smörkrämen som blir lyckat. Den här är dessuotm glutenfri och det kan ju vara särskilt bra. Den passar bra att ha i kylen eller till och med frysen i skivor att plocka fram när man får oväntat besök – men då helst med en kopp god espresso:) 

Jag gjorde dubbel sats men det var mindre lyckat eftersom botten då blev lite väl tjock och därmed svårrullad. Du får här receptet till en normal sats för en normalstor ugnsplåt.

Du behöver: 

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

2-3 msk kakao

1 dl socker

3 stora eller 4 små ägg

Till fyllningen: 

150 gram rumstempererat smör

2 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

1 äggula

Gör så här: 

Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta i potatismjölet som du blandat med kakao och bakpulver.

IMG_7912

Vänd försiktigt ner mjölblandningen så vispet fortfarande behåller sin luftighet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper på en plåt eller långpanna. Grädda i 250 grader i ca 5-10 minuter – passa så det inte bränns!

Stjälp upp rulltårtsanslaget, dra av pappret.

Vispa smör, vaniljsocker och socker tills det är vitt och fluffigt. Rör i äggulan. Rör tills jämn fluffig smet. Bred fyllningen på rulltårtan och rulla ihop den. Rulla hela tårtan i socker med vaniljfrön om du vill. Låt rulltårtan vila några timmar eller över natten i kylskåp innan servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera