Nyttigt chokladgodis

IMG_8800

Det är inte bara jag som försöker dra ner på sockret. Som tur är har jag aldrig varit någon riktigt sockergris, och föredrar alltid råsocker eller honung framför raffinerat socker. Här är ett godis på mörk choklad med mandlar, lyxiga russin och torkade tranbär – ett godis jag gör till jul men som egentligen kan göras när som helst på året. Mandlarna kan bytas ut mot hasselnötter, caschewnötter, valnötter eller pecannötter. Den som vill kan även ha i riven kokos och då rekommenderar jag den ekologiska som jag tycker smakar bättre även om den största smakskillnaden beror på hur färsk kokosen är. 

De speciella russinen kan vara svåra att få tag på. I Stockholm hittar jag dem i Hötorgshallen där jag köpte både gröna och gula som har lite mer syra än vanliga russin, och dessutom är vackra tillsammans med de röda tranbären. Tänk på att använda en riktigt bra mörk choklad som har så lite socker som möjligt!

Du behöver: IMG_8799

250 gram mörk choklad av god kvalitet (jag tog Valrhona)

drygt 1 dl osaltade mandlar (jag tog skalade spanska mandlar)

drygt 1 dl russin av god kvalitet – jag  har blandat gröna och gula

1 dl torkade tranbär (inte för torra – blötlägg dem i så fall)

ev. lite flingsalt för fin brytning

ev. finrivet apelsinskal från tvättad helst ekologisk apelsin

Gör så här: IMG_8825

Smält chokladen i tjockbottnad kastrull på lägsta värmen på spisen. Passa och rör om hela tiden. Jag föredrar att smälta chokladen så här eftersom det över vattenbad är lätt att ånga kommer i chokladen och den då grynar sig. Anledningen till att man rekommenderat vattenbad är att gamla gasspisar var svåra att regelera värmen på så att den blev tillräckligt låg, men det är oftast inga problem nuförtiden.

När chokladen smält låter du den svalna en aning och rör sedan IMG_8802i nötter, russin, tranbär och kokos samt ev. flingsalt. Om man vill kan man smaksätta med lite finrivet apelsinskal för extra julkänsla. Klicka ut små toppar av chokladblandningen på bakplåtspapper eller smörpapper som du lagt på en plåt. Låt stelna. Förvara svalt.

Mycket chokladnjutning önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_8804

IMG_8805

www.katinkaskitchen.com

Kommentera