Hjortrongrottor

 

IMG_0112

Jag började fundera på vad man kan göra för kakor att ha till kaffet i jul- och nyårstid. IMG_0121Hallongrottor är i och för sig vackert julröda i sin fyllningsklick, men för mig ändå hopplöst förknippade med sommar eftersom jag gärna gör dem på sommarsemestern. Förra nyår gjorde jag hjortronpannacotta med champagnegelé till efterrätt på nyår, och började tänka i hjortronbanor. Därför blev det ett experiment med hjortrongrottor. De kan göras som vanligt på vetemjöl eller som här glutenfria på mandelmjöl blandat med potatismjöl. 

För den vanliga varianten: följ receptet på hallongrottor som du hittar här på Katinkas Kitchen – sök i IMG_0114IMG_0122IMG_0107sökrutan uppe till höger.

Du behöver: 

1 1/2 dl potatismjölIMG_0115

1 1/2 – 2 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

175 gram smör

hjortronsylt

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller mixer. Tillsätt det kalla smöret i kuber, arbeta snabbt ihopIMG_0111 till en smidig deg. Om den är för ”blöt” tillsätter du mer potatispulver. Den ska hålla ihop och inte vara vare sig för smulig eller för smörig.

Rulla bollar av degen och lägg i små bakformar. Tryck till med tummen eller en tesked i mitten så du får en urgröpning. Klicka i hjortronsylt. Grädda kakorna i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter tills de blivit torra och fått gyllene färg.

Låt svalna, servera.

Mycket baknöje önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera