Glassbomb surprise!

IMG_8794

Den här glassbomben blev dubbel surprise..! Till en av julens middagar gjorde jag en glassbomb med juleröd jordgubbssorbet i mitten. Dessvärre hade marängen som jag gjort i ordning en dag i förväg delat på sig och när den vispades ihop över varmvattenbad blev den fortfarande aningen lös, så hela marängtäcket gled av den smältande glassbomben. Det blev en Glace Saturnus i stället haha när jag helt enkelt brände på marängringen som bildats runt glassen, smakerna var ju där ändå:) Mitt råd är därför att helst frysa in hela skapelsen med maräng och allt. 

Du behöver för en glassbomb som räcker till ca 10 personer:

Till vaniljglassen: IMG_8785

5 1/2 dl grädde

4 dl socker

4 dl mjölk

de urskrapade fröna ur en hel vaniljstång, skuren på längden

Till jordgubbssorbeten: 

2 paket fryst jordgubbar (à 225 gram)

3 dl socker

2 1/2 dl vattenIMG_8796

1/2 msk pressad lime- eller citronjuice

Till pistagebotten:

130 gram skalade pistagenötter

130 gram socker (till att mixa nötterna)

90 gram äggvita (ca 3 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till italiensk maräng: 

4 äggvitor

1 1/2 dl socker

ytterligare 1 1/2 dl socker som kokas till sockerlag tillsammans med 1 dl vatten

Gör så här: 

Vaniljglassen: 

Börja med vaniljglassen. Du kan blanda hela smeten men kör den i två omgångar i glassmaskinen. Blanda alla ingredienserna i en bunke eller ett litermått. Låt gärna vaniljstången ligga och mjukas upp i blandningen medan du låter blandningen stå i kylen för att bli kall inför att den ska köras i glassmaskinen. Eller så kokar du upp grädden med sockret och vaniljstången för att få ut mesta möjliga härliga vaniljsmak och samtidigt bli av med en del av sockrigheten. Ställ vaniljgrädden att kallna i kylen och blanda sedan med mjölken. Kör glassen i glassmaskinen i två omgångar.

Jordgubbssorbeten:

Koka upp socker och vatten till sockerlagen. Låt sockerlagen svalna. Mixa de upptinade jordgubbarna med den kalla sockerlagen. Smaka av med citronsaft. Smaka av så du har bra syra men tänk på att den framträder ännu mer när sorbeten blivit fryst. Det är därför lätt att tro att man har tillräckligt med socker fast man inte har det. De här måtten anser vi gav det bästa resultatet. Ställ blandningen kallt innan det är dags att köra den i glassmaskinen.

Montering:

När glassen är klar tar du fram en bunke i plast eller metall som du haft i frysen först för att dels se att den får plats i frysen men också för att den ska vara så kall att glassen inte smälter ner direkt längs med kanterna. Lägg i vaniljglassen och försök bre upp den på kanterna så att de täcks och det är en grop i mitten där sorbeten sedan ska ligga. Om glassen bara vill glida ner ställer du in skålen med glassen i frysen tills glassen är så stel och frusen att den gör som du vill:)

När du har kört sorbeten i glassmaskinen häller du den i gropen i vaniljglassen. Jämna till ytan och ställ in bunken i frysen igen. Där kan den stå i några dagar. Du kan lägga till pistagebotten när du vill.

Pistagebotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den skål du sedan ska göra glassbomben i, lämpligen en rostfri skål alternativt en plastskål med rundad lämplig form. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela pistagenötterna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills de blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner pistagesockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt. Lägg den som ett lock över skålen med glassbomben.

Italienska marängen:

Vispa äggvitorna med den första mängden (1 1/2 dl) socker i tio minuter. Under tiden kokar du ihop övriga 1 1/2 dl socker med 1 dl vatten till en sockerlag. Häll den varma sockerlagen i marängvispet i en stråle under vispning. Fortsätt vispa i minst 15 minuter. Marängsmeten ska bli fluffig, blank och svalna under vispningen. Ställ din italienska maräng i kylen med plast över bunken tills det är dags att använda den.

Slutmontering:

Spritsa eller bred marängen över den uppvälta glassbomben på sin botten. Se till att glassen täcks helt. Ta fram gasolbrännaren och bränn av marängen så den blir gyllenbrun men inte bränd runtom. Servera direkt.

Man skulle även kunna bränna av den tidigare och sedan låta hela skapelsen stå i frysen till servering, men det kräver sin frys så den inte skadas eftersom marängen fortsätter att vara mjuk även i frysen.

För extra festlighet – sätt tomtebloss i din glassbomb au four och bär in till de väntande gästerna som förhoppningsvis blir glada och nöjda!

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera