Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Anka a l’orange

IMG_8858

Jag trodde faktiskt att jag hade lagt ut det här favoritreceptet för länge sedan och har nu fått frågor om det. Förra nyår var det vår festmåltid och annars brukar det vara vår julaftonsmiddag. Det är ett klassiskt franskt recept som ger en oslagbart god sås. Anka är numera ganska lätt att få tag på fryst och ibland till och med färsk, särskilt när det är kring jul och nyår. Välj de tillbehör du vill, såsom potatisgratäng, potatiskivor stekta i ankfett, klyftpotatis, hasselbackspotatis och någon eller några goda grönsaker. Är det många gäster väljer jag gärna IMG_8854haricots verts som jag tycker är både gott och enkelt att få till för många. Ankan tycker jag ska stekas så den är rosa i mitten. 

Anka du får kvar värmer du antingen upp i såsen eller om du har slut på sås: gör en fräsch sallad och smaksätt gärna dressingen med lite apelsinsaft.

Du behöver för ca 4 personer: 

2-3 ankbröst beroende på storlekIMG_8850

salt och peppar

smör och olja att steka i

Till såsen: 

2-4 apelsiner, helst ekologiska och noggrant tvättade

3 msk strösocker

1/2 dl rödvinsvinäger

5 dl ankfond eller kalvfond (köp färdig eller gör ankfond som man gör kycklingfond)

ev. 1-2 hackade schalottenlökar

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

2 msk arrowrot utrörd i några msk madeira eller portvin

1 dl madeira eller portvin

2 tsk apelsinlikör (jag tar Cointreau)

några droppar pressad citron

1 msk smör

Gör så här: 

Blanda socker och vinäger i en tjockbottnad enliterskastrull. Låt koka upp på medelvärme under omrörning, låt puttra ihop tills blir en sirapsliknande karamell. Passa hela tiden så den inte bränns. Lyft av värmen och häll i ca en dl fond, rör om så allt blandas ordentligt innan du tillsätter resten av fonden. Om du inte gjort din egen ankfond enligt konstens alla regler rekommenderar jag dig att hälla i schalottenlök, lagerblad och pepparkorn att puttra med i fonden för extra fin smak. Låt fonden puttra på ganska låg värme så den koncentreras i smakerna.

Tvätta apelsinerna noga, strimla eller riv av apelsinskalet i tunna strimlor. Det är viktigt att du inte tar med det vita som är beskt, och se till att du inte finriver skalet vare sig för fint eller för tjockt. Häll apelsinstrimlorna i kokande vatten och låt sjuda i ca tio minuter. Häll av genom en sil. Spara åt sidan. Skala apelsinerna med en kniv så att även den vita hinnan försvinner. Skär ut hinnfria klyftor med en vass kniv och lägg dem på ett fat så länge.

Skåra skinnet på ankbrösten så du får ett vackert rutmönster. Stek ankbrösten med skinnsidan ner i en blandning av smör och olja så du får fin stekyta. Lägg ankbrösten i en ugnsfast form. Stick in en stektermometer. De går ganska fort att steka till rätt innertemperatur som är 57-60 grader, så ställ inte in dem för tidigt. Se till att ha ordning på dina tillbehör – potatis, grönsaker så du får allt klart samtidigt eftersom ankan är godast nystekt. När den väl står i ugnen och blir klar gör du färdigt såsen:

Sila av schalottenlök, lagerblad och pepparkorn. Häll tillbaka fonden i kastrullen, tillsätt apelsinskalen och madeiran. Häll i arrowrotredningen. Värm upp under omrörning så att såsen tjocknar lite. Tillsätt apelsinlikören och citronsaft. Smaka av så smakerna är väl balanserade. Citronsaften motverkar det söta från apelsinlikören. Såsen ska inte vara för söt utan vara välkomponerad med härliga smaker.

Ta fram ankbrösten, låt vila ett tag innan du skivar upp den. Arrangera på ett uppläggningsfat med apelsinklyftorna, häll lite av såsen över så det bara fuktas och servera resten av såsen i en såssnipa tillsammans med övriga tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

IMG_8842

 

Leave a Reply