Purjolök i vinaigrette

 

IMG_8599Purjolök brukar vi kunna få tag på även på vintern och jag älskar denna grönsak som blir så mjäll och fin i smaken när den kokas. Här har den först kokat mjuk i lite vatten, på slutet i vin och sedan fått en enkel vinaigrette över sig varefter den kan serveras varm, ljummen eller kall som del av en vegetarisk meny eller tillbehör till kött, fisk, fågel.

Du behöver:

2-3 purjolökar, tvättade och skurna i ca 8 cm långa bitar

ca 1 dl vitt vin

salt till kokningen

3 msk god vinäger, t.ex. sherryvinäger

ca 1 dl olivolja av god kvalitet och smak

salt och peppar

Gör så här: 

Skär av längst ner och längst upp på purjolökarna.Tvätta dem noga, de kan ofta vara ganska sandiga mellan bladen. Skär dem i lika stora bitar ca 6-8 cm långa. Lägg dem i kallt vatten i en vid kastrull, låt koka upp, salta vattnet och låt sjuda drygt 5 minuter tills purjolöken börjar bli mjuk. Häll av vattnet men låt purjon ligga kvar i kastrullen. Häll på vinet, låt puttra in i löken tills den är mjuk men inte helt sladdrig. Häll av vinet – spara det gärna för att använda i sås eller gryta. Lägg upp purjolökarna vackert på ett uppläggningsfat. Rör ihop dressingen och häll den över purjolöken. Servera direkt eller låt svalna i vinaigretten och servera senare.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera