Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pärlans passionskola
Categories: JUL, SOCKER

14592_10152671668350857_808206827155534942_n

Här har jag bara ändrat en aning i Pärlans underbara kolarecept vad gäller proportionerna, inte sins emellan ingredienserna utan för att man ska kunna utgå från två paket fryst passionsfruktskött utan kärnor, s.k. pulp of maracuja som nu finns i de flesta frysdiskar. Det är otroligt praktiskt när man vill ha en härliga smaken av passionsfrukt men slippa allt jobb med att passera bort de knastriga kärnorna. Kolan blir ljuvligt seg med fin syra genom den tropiska passonsfrukten – den gick verkligen hem i familjen. 

Du behöver: 

400 gram socker

200 gram passionsfruktspuré utan kärnor

200 gram grädde

40 gram smör

60 gram glukos

Gör så här: 

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull, rör om och sätt på medelhög värme. Värm upp och passa, rör om då och då. Låt stå och sjuda tills kolan blir seg och simmig med stora bubblor. Den börjar med överraskande gul färg och övergår allt eftersom till traditionell kolafärg. Ta kulprov eller kolla med termometer – den är klar vid 127 grader eller då du kan forma en kula av smeten efter att ha kylt den i kallt vatten i ett glas.

Häll smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper eller smörpapper. Låt massan stelna i några timmar, skär upp och rulla in i smörpapper eller cellofan. Jag använde cellofan men skulle vilja ha tag i en variant som inte snurrar upp sig lika snabbt som man mödosamt snurrat åt dem..:) Förvara kolorna svalt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Christmas Kitchen:)

Pärlans recept förmedlat av Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply