Trippel-R-sallad

IMG_8560

Den här salladen uppfanns av min moster och mig när jag var hos henne i som konvalescent efter bröstcanceroperationen för åtta år sedan. Inför mitt besök hade moster bunkrat upp med en massa nyttiga grönsaker från en härlig ekologisk marknad med frukt och grönsaker från omgivningarna, företrädesvis upp i bergen ovanför kusten. Bland den digra skörden av grönsaker fanns ett knippe svarta rotfrukter som på spanska hade förklarats som ”svarta betor” vilket förbryllade oss. De skulle vara särdeles nyttiga. Lite efterforskningar visade att det rörde sig om svart rättika. Rättika, ruccola och rödlök blev trippel-R-sallad som vi serverade med vinaigrette med eller utan vitlök för IMG_8647extra nyttighet. Den har blivit en ny favorit som vi börjat göra hemma också, fast oftast bara med en god olivolja, nymald peppar och havssalt. 

Rättika finns både svart, vit och till och med en alldeles fantastisk som är grön-vit utanpå och polkagrisrosaröd inuti. Den kallas watermelon radish på engelska och jag har blivit helt kär i hur den ser ut (på bild längre ner till höger). De vita rättikorna är ofta väldigt stora men mildare i smaken medan de svarta är mindre och har lite ettrigare rädissmak. På engelska skiljer man inte på rädisor och rättikor som vi – de kallas alla radishes.IMG_8707

Du behöver: 

1 rättika (1 svart eller en bit av vit rättika)

1 paket eller påse ruccola, sköljd och slungad (salladsslunga är mer nödvändig än man kan tro:)

1 rödlök, skalad och strimlad eller skivad

olivolja

flingsalt och nymalen svartpepparIMG_8708

eller en vinaigrette på en god vinäger, olivolja, dijonsenap, salt och peppar och ev. pressad eller finhackad vitlök – du kan hitta recept här på Katinkas Kitchen om du söker i sökrutan uppe till höger med just ordet vinaigrette

Gör så här: IMG_8471

Blanda alla ingredienser. Blanda ihop din dressing och häll den över strax innan servering eller häll bara en god olivolja över, salta och peppra och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_8449

Kommentera