Långsamrostade tomater

När man rostar tomater under lång tid i ugnen frigörs smakerna och de blir fantastiskt söta, fylliga och koncentrerade i smaken.

De här små godsakerna har sin givna plats som tillbehör till i princip vad som helst. De kan även med fördel serveras som tapas – drinktilltugg tillsammans med kanske prosciutto eller salami, oliver och vad man nu väljer att plocka fram. För inspiration titta här på Katinkas Kitchen under Tapas. Även om de behöver stå länge i ugnen är de föredömligt lättlagade.

Du behöver:

Tomater – så många du vill göra, tänk på att de brukar uppskattas och går åt!

Lite olivolja

Flingsalt eller sel de Camargue

Gärna rosmarin – färsk eller torkad

Den som vill kan ha lite god balsamvinäger på också. Jag brukar föredra dem utan, eftersom jag gillar den söta tomatsmaken för sig.

Gör så här:

Skär tomaterna i halvor, lägg dem i en smord ugnsform eller ugnsplåt. Lägg på lite rosmarin på varje tomathalva, strö lite salt över och avsluta med att försiktigt ringla lite olivolja över tomathalvorna. Ställ in i ugnen som du värmt till 100-150 grader. Har du tid att låta dem stå riktigt länge väljer du den lägre temperaturen. Låt tomathalvorna långsamrostas i ugnen i 4-6 timmar. Har du använt cocktailtomater tar det kanske 2-3 timmar. Titta till dem då och då så de inte blir för torkade och brända.

Servera dem direkt, ljumma eller avsvalnade.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera