Chèvrepaj med päron

IMG_9220

Det här är ytterligare ett experiment i Katinkas Kitchen. Jag hade köpt på mig massa päron och funderade på hur jag kunde använda dem på nya kreativa sätt och i stället för att göra min medelhavspaj tänkte jag testa något nytt. Päron och chèvre passar ju bra ihop och karamelliserad lök verkade vara ett lämpligt komplement. Det blev riktigt lyckat. Om man gör den i tunnare form med lite mer honung, nästan som flarn funkar den även som efterrätt, då med en söt pajdeg. Men här är det matpajen, dessutom i glutenfri variant. Den som IMG_9225vill ha vanlig pajdeg hittar det här på Katinkas Kitchen. 

Du behöver för en pajform på ca 20 cm: 

Till den glutenfria pajdegen: 

2 1/2 dl durramjöl

1 1/2 dl rismjöl

1/2 tsk salt

125 gram smör

2 msk kallt vattenIMG_9219

Till fyllningen: 

2-3 päron, skalade och skurna i skivor

150 gram chèvre

2 gula lökar, skalade och skivadeIMG_9212

2 msk smör

2 msk olivolja

1/2 tsk herbes de Provence eller timjan

salt och peppar

1-2 tsk sherryvinäger

ca 2 msk honung

citron att pressa över päronskivorna

2 äggIMG_9221

1 1/2 dl mjölk (helst helmjölk – jag tar Valios laktosfria mjölk)

1 dl grädde (även här tar jag Valios laktosfria)

gärna salladslök i skivor till servering

Gör så här: IMG_9223

Börja med pajdegen. Blanda alla ingredienser utom vatten i en matberedare och kör runt tills du har en jämn smulig massa. Tillsätt vattnet droppvis samtidigt som maskinen kör runt. När degen precis gått ihop är det klart. Tryck ut degen i en pajform, ställ svalt tills det är dags att grädda den.

Förgrädda pajdegen i 15 minuter i 175-200 grader.

Stek den skivade löken i en blandning av smör och olivolja över IMG_9224låg värme tills löken är helt mjuk och glansig och blivit mild och fin i smaken. Krydda med salt, peppar och herbes de Provence. Häll på vinägern och honungen och öka värmen något. Rör runt hela tiden medan löken blir lätt karamelliserad. Ställ åt sidan till det är dags att fylla pajformen. Lägg då löken först i pajformen.

Stek päronskivorna i smör eller en blandning av smör och olivolja – gärna i fettet där du stekt löken. Ju hårdare omognare päron du har desto mer viktigt är det att du steker dem. Om de är mycket mogna hoppar du över det här momentet. Ringla eventuellt lite honung över päronskivorna och droppa citron över dem.

Arrangera päronen i en vacker ring i formen men spara gärna några skivor att dekorera med emellan chèvren (Det glömde jag göra men tror det blir vackrare och ger päronen chans att griljeras lite i ugnen). Smula över chèvren eller lägg små skivor över päronen. Vispa upp äggen och blanda med mjölk och grädde. Häll blandningen över fyllningen så att den når upp precis till chèvren.

Ställ pajen i ugnen som du värmt till 175 grader. Grädda pajen ca 30 minuter tills fyllningen stannat och den ser vackert gyllengräddad ut.

Servera direkt, gärna med en sallad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*