Bästa glutenfria pajdegen

IMG_9212

Äntligen har jag kommit på hur man gör en bra glutenfri pajdeg värd namnet! Hemligheten är durramjöl. Medan jag till den söta pajdegen även tar mandelmjöl väljer jag här att hålla mig till durra och komplettera det med rismjöl. Majsmjöl är jag inte så förtjust i, eftersom det sägs vara mindre nyttigt. Det här blir verkligen en lyckad pajdeg för dina salta pajer. 

På bilden har jag fyllt pajskalet med päron, chèvre och karamelliserad lök.

Durra är ett sädeslag som är vanligt i Afrika och Asien. Det används även för att göra glutenfritt öl bland annat. Durra tillhör familjen gräsväxter.

Du behöver för en pajform på ca 20 cm: 

2 1/2 dl durramjöl

1 1/2 dl rismjöl

1/2 tsk saltIMG_9223

125 gram smör

2 msk kallt vatten

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser utom vatten i en matberedare och kör runt tills du har en jämn smulig massa. Tillsätt vattnet droppvis samtidigt som maskinen kör runt. När degen precis gått ihop är det klart. Tryck ut degen i en pajform, ställ svalt tills det är dags att grädda den.

Förgrädda pajdegen i 15 minuter i 175-200 grader. Fyll den sedan med det du vill och grädda klart pajen ca 30 minuter på ett galler lågt i ugnen så att fyllningen blir gyllene men inte bränd och pajdegen samtidigt blir bra gräddad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera