Marockansk fisk

IMG_9579

Vackert gul och full av härliga smaker är det här en lättlagad rätt till både vardag och fest. Servera gärna den marockanska fisken med couscous och marockanska morötter. 

Jag såg en gång glutenfri couscous i Coop men vi glömde köpa den.

Du behöver för 4 personer: 

beräkna 150-200 gram torskrygg eller annan vit fisk per person, t.ex. kolja eller kummel (den kan också skäras i kuber om man vill – obs! kortare koktid)

saften från 2-3 citronerIMG_9576

1-2 msk gurkmeja

1/2 msk mald eller 1 msk hel koriander

rikligt med nymalen svartpeppar

1 grön chili, finhackad (om du tar jalapeño behövs det nog flera)

ev. 1 kryddmått cayennepeppar eller liknande

3-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade samt mosade tillsammans med salt med knivbladetIMG_9578

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

3-4 msk olivolja

4 citroner skurna i halvor som får bakas i ugn och läggs på tallrikarna vid servering

extra koriander till servering

Gör så här: 

Rör ihop citronjuice, vitlök, schalottenlök, koriander, peppar, chili och salt med hjälp av en mixer eller i IMG_9580en stor mortel till en slags pasta-marinad. Eller mosa vitlöken med hjälp knivbladet tillsammans med salt på skärbrädan så du får en vitlökspaste. Blanda sedan alla ingredienserna i en liten skål. Häll marinaden över fisken och se till att fisken fått marinad över allt. Låt den stå ett tag innan du antingen steker, grillar eller bakar fisken i ugn på ganska låg värme för att den ska bli saftig. Bkar du fisken i ugn lägger du citronhalvorna runtom, annars lägger du dem på eget fat i ugnen. Grillar du fisken lägger du citronerna med skalsidan neråt på grillen.

Servera med marockanska morötter som du finner recept till här på Katinkas Kitchen (sök i sökrutan IMG_9582uppe till höger) och gärna coucous smaksatt med gurkmeja, chili eller harissa, saft från de grillade citronerna, olivolja, soltorkade tomater, torkade aprikoser, lite vitlök, koriander och mynta. Recept finner du här bredvid i eget inlägg. Vid det här tillfället som du ser på bilderna hade vi glömt att köpa couscous så det fick bli pilaffris minus en del av de mest indisksmakande kryddorna:)

Servera direkt när fisken är färdig. Bäst är att kolla fiskens innertemperatur med en termometer – den ska helst inte IMG_9581överstiga 42-45 grader.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera