Pasta & tonfisksås med oliver & vårlök

IMG_9441

Jag brukar göra otaliga varianter på denna pastasås allt efter humör, tillgång och smak. Denna gång blev det svarta oliver och vårlök som sätter extra piff strax innan servering. Andra varianter är gröna oliver, kapris – bara aller med svarta oliver, mer eller mindre mängd chili, zucchini och en höjdare är att ha i några sardellfiléer, gärna inlagda med chili för extra sting. 

Den här såsen går väldigt fort att göra eftersom det enda som behöver hackas är vitlöken, förutom att skiva upp salladslöken.

Vad gäller tonfisken tycker jag att den bästa kvaliteten är den på glasburkar från Calippo. Den i olja smakar bättre men den i vatten/lag är så klart magrare.

Bilden är tagen för några år sedan, idag hade jag blandat ihop såsen med pastan – på äktitalienskt vis! 🙂

Du behöver för ca 4 personer: 

pasta efter önskemål och tillgång – t.ex. spaghetti, penne, fussili…

2 burkar hackade tomater (ju bättre kvalitet – desto bättre smak)

2-3 msk tomatpuré

gärna en skvätt vitt vin – annars en halv citron, helst ekologisk

3 vitlöksklyftor (gott och nyttigt!), skalade och hackade

1/2 – 1 röd färsk chili alt. torkade chiliflakes (mängden avgör du utifrån hur stark du vill ha såsen)

örtkryddor – t.ex. timjan, rosmarin, herbes de Provence, oregano

svartpeppar

1 vegetarisk buljongtärning

1 tsk socker (italiensk husmorsknep i alla tomatsåser)

en liten burk svarta oliver, urkärnade

2 burkar tonfisk (den bästa tycker jag är Calippos på burk)

några stjälkar salladslök (kallas också vårlök), sköljda och skivade i slantar

4 msk olivolja till stekning

Gör så här: 

Sätt på ditt pastavatten (oftast går det fort nu med induktionshällar – då kan du göra det när du fått ihop såsen så den kan puttra ett tag, men har du bråttom sätter du på pastan direkt och snabbkör såsen).

Fräs den hackade vitlöken i olivoljan på medellåg värme så den inte tar färg men blir mjuk. Tillsätt även hackad chili. Använder du färsk rosmarin tillsätter du den nu. Häll på vitt vin, låt puttra ihop ett litet tag innan du tillsätter de hackade tomaterna, tomatpuré, buljongtärningen, örtkryddor och peppar. Lägg även i tonfisken och oliverna. Om du vill kan du dela oliverna i halvor, vilket kan vara bra om oliverna köpts urkärnade eftersom de ibland ändå kan ha kärnor och leda till en otrevlig överraskning eller till och med skada på tanden. Låt såsen puttra medan du kokar din pasta enligt anvisningar på förpackningen minus någon minut för att få det rätta al dente-stuket på äktitalienskt vis. Tänk också på att pastan mjuknar ett tag efteråt och ännu mer om du blandar den med såsen, vilket vi tyvärr inte gjorde här på bilden men jag brukar göra.

Servera direkt med salladslöken strödd över i sista stund, gärna tillsammans med färska örter om du har. Ett bröd med god olivolja att doppa i och en sallad passar bra till.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera