Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Laxpytt

IMG_9474

Jag hade en bit lax kvar efter en middag som snabbt blev en enkel god pytt tillsammans med rester av potatis och broccoli förstärkt med schalottenlök. Passar utmärkt som lunch, brunch eller middag. 

Jag hade lite bearnaisesås över som jag serverade till. Hollandaise passar också och om du inte har något av dem kan du blanda lite crème fraîche eller naturell yoghurt med citronolivolja eller pressad citron och några av kryddorna du ser i receptet till en enkel god sås att servera till.

Du behöver för 4 personer: IMG_9473

400-600 gram lax

8-10 kokta potatisar

1 kokt broccoli delad i små buketter (glöm inte att skala och koka den goda stammen – broccolikarameller kallar vi dem för)

2-3 schalottenlökar eller 1-2 gula lökar, skalade och hackade

salt, peppar, gärna någon örtkrydda och kanske lite chili explosion eller annan chili

till servering: citronskivor, gärna färska örter att strö över (t.ex. persilja, basilika, koriander, timjan)

olivolja och/eller smör till stekning

Gör så här: IMG_9472

Hacka löken ganska grovt så den passar med de övriga kuberna. Börja steka löken på medellåg värme medan du fortsätter skära upp resten till din pytt. Löken ska bli mjuk men inte ta färg. Skär potatien i tärningar. Skär broccolin i mindre bitar. När löken är mjuk tillsätter du potatisen förs, kryddar och steker så den får fin yta. Tillsätt även broccolin. Skär loss skinnet från laxen. Skär laxen i kuber. Stek laxen antingen i samma stekpanna vid sidan av så de precis börjar bli genomstekta men inte för mycket – då blir laxen bara tuggummiseg. Eller så steker du laxkuberna i egen stekpanna, kryddar och blandar sedan ihop med grönsakspytten och serverar direkt med den sås du valt. Dekorera med örter och citronskivor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply