Pumpa i gott sällskap

IMG_9554

Det här är en vegetarisk mättande god rätt jag kom på för att jag dels hade massa pumpa och morötter hemma, dels hittade hel bovete och en skvätt puylinser vid utrensningen av vårt skafferi men också åt en väldigt god rätt på restaurang Broms bestående av pumpa, morot, havre, grönkål och blåmögelost som inspirerade mig. De serverade den med brynt citronsmör över det hela, vilket var väldigt gott. Maken som vanligtvis inte gillar vegetariska rätter tyckte det blev supergott, vilket får anses vara ett gott betyg!  Jag utgår från de ingredienser vi har hemma och väljer fårost i stället för blåmögelosten och har lite annan smaksättning. Nyttigt med alla de här ingrediensernaIMG_9556, gott och vackert – perfekt för både vegetarianer och andra. 

Jag använde färsk gurkmeja för första gången då jag lagade den här rätten för några år sedan och fascinerades av hur otroligt starkt färgämnet är! Fingrarna, skärbrädan och inte minst kniven fick rejält med färg som är svårt att få bort – men det blev väldigt god smak förutom den vackra färgen:)

Du behöver för 4 personer: 

1 liten eller 1/2 pumpa, gärna butternut (kallas även för butternutsquash), skalad och skuren i kuberIMG_9549

4 morötter, skalade och skurna i bitar

1 morot, skalad och hyvlad i flagor att garnera rätten med

1 broccoliknippe, delat i små buketter (glöm inte att använda stjälken också!)

1 dl puylinser eller belugalinser

2 dl hel bovete alt. mathavre

grönsaksbuljong av god kvalitet att koka i (jag väljer alltid buljong utan glutamat)IMG_9550

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1/2 chili, tvättad och finstrimlad eller hackad

1-2 citroner, tvättade – helst ekologiska (både skal och saft ska användas)

2 schalottenlökar, skalade och hackade eller strimlade

2-3 cm ingefära, skalad och riven eller finstrimlad

gärna 2-4 stjälkar salladslök, sköljd och strimladIMG_9551

1/4 – 1/2 tsk timjan, färsk eller torkad

1 lagerblad

2 tsk torkad mald gurkmeja eller en bit färsk gurkmeja, skalad och finhackad

1/2 tsk svartpeppar

1 paket feta (av får- eller getmjölk)IMG_9552

ev. salt (smaka av! – bojongen ger också sälta, liksom fårosten)

färsk koriander till serveringen

olivolja eller kokosolja

Gör så här: 

Börja med att skära upp alla dina grönsaker. Koka också bovetet och linserna enligt anvisningar på förpackningarna, gärna med grönsaksbuljong i vardera kastrull. Linserna kokas IMG_9553med fördel tillsammans med buljong, lagerblad, timjan, en skiva ingefära och en rosmarinkvist.

Broccolistjälken skalar du och skivar eller skär i kuber, resten av broccolin delas upp i fina små knippen.

Förkoka morotsbitarna i tio minuter, häll av kokvattnet och hantera dem sedan tillsammans med pumpan. Eller om du hellre vill kokar du dem nästan färdiga och tillsätter dem till den stekta lökblandningen.

Lägg pumpakuberna i en skål, ringla över olivolja, salta, strö lite chili och rivet citronskal över, peppar och rör runt så oljan och kryddorna täcker pumpabitarna. Häll upp på en plåt och ställ in att bakas i ugnen på 175-200 grader ca 20-30 minuter beroende på hur stora du skurit dem.

Koka broccolin i ca 10-15 minuterna tills börjat mjukna men fortfarande med viss stuns i konsistensen.

Stek schalottenlöken och vitlöken i ganska rikligt med olivolja eller kokosolja (man kan även blanda) över medellåg värme tills den blir mjuk och inte bränd eller tar för mycket färg. Tillsätt chili, ingefära, peppar, timjan, gurkmeja. Rör om. Häll i dina kokta linser och bovetet. Rör runt så allt blir smaksatt. Blanda i den bakade moroten och pumpan. Rör om försiktigt så inte kuberna går sönder. Vänd även ner broccolin försiktigt. Du kan spara alla eller några bitar av grönsakerna för att arrangera vackert på tallriken i stället.

Strax innan servering smular du i fetaosten. Om du vill kan du marinera den i olivolja, citronjuice och lite hackad chili innan för extra fin smak.

Ge de hyvlade morotsskivorna ett snabbt dopp i hett vatten med salt och ganska mycket citron i så att de mjuknar något men inte tappar sin spänst och får fin smak.

Lägg upp bovete-lins- och grönsaksfräset med fetaost på uppläggningsfat eller direkt på tallrikar. Arrangera vackert med grönsakerna omkring, hyvlad morot, färsk koriander och salladslök över det hela och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera