Hel bovete & små linser i tomatsås

IMG_9566

När jag första gången lagade den här rätten hade jag rester över på kokade linser och hel bovete som serverats till pumpa i gott sällskap. Linserna och bovetet blev här en ny rätt:

Med en tomatsås smaksatt med örter och vitlök, ett pocherat ägg och chèvre får du ett härligt mustigt mellanting av en risotto och en pytt, full av sydfransk-italienska smaker. Har du som jag linserna och bovetet färdigkokt går det superfort att få till denna goda vardagsrätt. Annars kokar du små linser på 20 minuter och bovetet tar ungefär lika lång tid (läs på förpackningen). Bovete är en ört, helt glutenfri och nyttig samt med lågt GI-värde. 

Man kan byta ut chèvren mot roquefort eller fetaost till exempel, eller helt utesluta det – om man även utesluter ägget får man en veganrätt. Det ska också nämnas att vare sig bovetet eller linserna tar så lång tid att koka – ca IMG_956920 minuter bara.

Jag hade även kapris i men tror jag prövar utan dem nästa gång.

Du behöver för 4 personer: 

4 dl kokt bovete

2 dl kokta puylinser eller belugalinser (de är små, lite fastare och mycket goda)

1 burk konserverade tomater av god kvalitet (jag hittade Muttis IMG_9563hela tomater i ”filéer”)

1 tärning grönsaksbuljong eller flytande fond på flaska

1/2 – 1 dl vitt vin

1-2 msk tomatpuré

1-2 röda eller gula lökar, skalade och hackade

2 schalottenlökar, skalade och hackade

2 vitlöksklyftor, skalade och hackadeIMG_9565

örter – t.ex. timjan, rosmarin, körvel

gärna färsk basilika till serveringen

olivolja

peppar och salt

ev. kapris (men de kan också uteslutas)IMG_9567

ev 4 ägg

Gör så här: 

Fräs vitlök, lök och schalottenlök på medellåg värme i ganska rikligt med olivolja tills löken är mjuk och fin i smaken men inte bränts för då blir den lätt besk. Har du inte färdigkoka linser och bovete börjar du med att sätta på dem. Häll på vinet och låt reducera ett tag. Tillsätt de kokta linserna och bovetet i lökfräset. Krydda och häll på tomaterna och tomatpurén. Lägg i buljongtärningen och låt puttra ihop ett tag. Smaka av kryddningen med örter, peppar och slutligen salt.

Pochera äggen enligt konstens alla regler. Du finner recept i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger med ”pocherat ägg”.

Servera direkt med färsk basilika.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera