Grön soppa med asiatiska smaker

 

IMG_9984

Jag hade köpt en savoykål och tänkte pröva att använda den i soppor. I kylen fanns även IMG_9978broccoli och zucchini och jag kände för ingefära och andra nyttigheter – så kom den här soppan till. Den blir krämig och fin av kokosmjölken och får både tuggmotstånd och lite sting av den wokade savojkålen som jag inte riktigt vet hur den stavas:) Soppan är lika god utan kålfräset, man kan även tänka sig att koka med kålen och servera den som en krämig potage. 

Du behöver för ca 4 personer: 

2 shalottenlökar, skalade och hackadeIMG_9979

1 zucchini, tvättad och skuren i bitar

1 – 2 broccoli, uppdelad i bitar – glöm inte att använda den skalade stjälken!

4 cm ingefära, skalad och hackad

gärna ca 4 cm färsk gurkmeja, skalad och hackad

2 vegetariska buljongtärningar eller motsvarande mängd fond

ca 1 liter vattenIMG_9980

1 burk kokosmjölk

svartpeppar

ev. salt

1 lime, pressad

1 citron, pressadIMG_9975

kokosolja till stekning

Till den wokade kålen: 

1/4 savoykålshuvud, sköljd och strimlad

3 cm färsk ingefära, skalad och finhackadIMG_9981

3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1/2 – 1 röd chili, tvättad och hackad

kokosolja eller olivolja till wokning

Gör så här:

Fräs schalottenlöken i kokosoljan på mellanlåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt ingefäran och gurkmejan. Låt IMG_9982fräsa ett tag till innan du häller på kokosmjölken och buljongen (med vatten om du använder tärningar). Lägg i broccolin först och zucchinin efter ett tag eftersom den kokar snabbare. Låt koka tills grönsakerna mjuknat, det tar ca 20 minuter. Under tiden strimlar du savoykålen och hackar vitlök, ingefära och chili till wokningen. Hetta upp kokosoljan i en stekpanna eller wok, lägg i vitlök, ingefära och chili och stek ett tag innan du tillsätter kålen och låter den steka med under omrörning tills den blivit någorlunda mjuk. Mixa soppan och servera den med kålfräset i.IMG_9983

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*