Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Boveteplättar till brunch

 

 

IMG_9933

Glutenfritt har blivit lite omstritt på sistone. I min familj finns äkta celiaki och jag är glad IMG_9929att jag inte verkar ha det, men jag märker att magen mår mycket bättre utan vetemjöl, särskilt i form av bröd, kakor eller pannkakor. Bovete har en god smak tycker jag och är helt glutenfritt och nyttigt. Här har jag experimenterat och gjort plättar i stil med amerikanska pancakes till brunch smaksatta med vanilj, kanel och rivet citronskal och med bakpulver i för att de ska puffa upp lite. Det blev riktigt lyckat serverat med färska blåbär och lönnsirap. 

Om man tar bort kanel och vanilj kan plättarna serveras med salta tillbehör som chèvre, rom, skinka IMG_9930grönsaker – gärna med en klick crème fraîche eller smetana.

Du behöver för 4 personer: 

5 dl bovete

3 tsk bakpulver

1 tsk malen kanel

1 tsk vaniljsocker

1 kryddmått saltIMG_9931

rivet skal av en citron, ordentligt tvättad och helst ekologisk:)

4-5 dl mjölk (jag använde Valios laktosfria)

2-3 uppvispade ägg (vispa upp så blir skummigt i en bunke bredvid för bästa resultat)

smör till stekning

blåbär till servering

lönnsirap

Gör så här: 

Blanda bovetemjölet med smaksättningen och bakpulvret. Rör i mjölken och därefter de uppvispade IMG_9936äggen. Låt gärna smeten stå ett litet tag innan du steker plättar i smör i en plättlagg eller små pannkakor i en pannkakslagg eller vanlig stekpanna som du rengjort ordentligt för att bli av med rester av löksmak.

Servera vart efter eller lägg upp alla på ett serveringsfat som du förvarar i ugnen satt på 100 grader så att de hålls varma medan du steker nästa omgång. Plättarna ska bli lite frasiga på ytan och få fin färg utan att brännas. Medelvärme brukar vara bra så de inte blir för degiga inuti, du ser på ovansidan när det är dags att vända dem – det blir små porer och smeten stelnar.

Servera med färska blåbär och lönnsirap och gärna en god glass. Vi hade romglass kvar som passade fantastiskt bra, men en vaniljglass är också jättegott. Jag har strött lite råsocker med äkta vanilj över plättarna vid servering medan jag väntar med lönnsirapen som annars bara sugs in i dem.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från IMG_9935Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply