Semmelcotta (!)

IMG_9911

En pannacotta med smak lik semla – en semmelcotta, ytterligare ett dekonstruerat semmelexperiment i Katinkas Kitchen. Grädden får smak av härlig kardemumma och det hela toppas med en amarettogelé med vacker gyllengul färg. Somliga säger det smakar som björnklister luktar, och jag håller med om doften men tycker smaken blir bra. En praktisk lättlagad efterrätt som står klar att servera direkt till gästerna. 

Du behöver för 6 personer:

5-6 dl grädde

2 msk socker, gärna finkornigt råsocker

2 msk hel kardemumma, gärna de i gröna kapslar med de svarta fröna i för extra smakIMG_9910

1/4 vaniljstång, uppskuren på längdenIMG_9918IMG_9919

2 1/2 gelatinblad

Till gelén: 

1 dl amaretto

3/4 dl vatten

1 1/2 gelatinblad

Gör så här: 

Blanda grädde, kardemumma, vanilj och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp utan att koka, passa och rör om. Låt sjuda lite någon minut innan du stänger av värmen och låter det stå kvar och dra ut smakerna från kardemumman. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i tio minuter. Hetta upp gräddblandningen igen och lyft upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem lätt och lägg dem i den varma gräddblandningen. Rör om så att gelatinet löser sig helt och blandas ordentligt. Ställ att svalna ett tag innan du häller blandningen genom en sil för att bli av med kardemummakorna och vaniljkapseln. När grädden är ljummen men ännu inte stelnat häller du den i skålar eller vackra glas. Ställ kallt att stelna.

När pannacottorna stelnat är det dags att göra gelén: blanda amaretto och vatten i en bunke, jag brukar ta ett halvlitermått som är lätt att hälla ur. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Sätt på en kastrull med vatten. Lyft upp gelatinbladen och krama ur dem lätt, lägg dem i en plåt- eller glasbunke som du sedan håller över det kokande vattnet så att gelatinet smälter. Häll sedan i lite amarettoblandning i taget i det smälta gelatinet, blanda till slut ihop allt och häll tillbaka i måttet som är lätt att hälla ur. Häll försiktigt geléblandningen över pannacottorna. Det brukar gå lättast att hälla över en upp och nervänd sked för att strålen inte ska slå hål på pannacottan så man får upp gräddflingor i den vackra gelén. Fördela gelén jämnt över pannacottorna i ett tunt skikt så det täcker gräddblandningen. Ställ tillbaka i kylen att stelna till servering. De går utmärkt att göra en dag i förväg, täck dem då med plast när de stelnat färdigt.

Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera