Laxfilé, fänkål, confittomater & gurksalsa

IMG_0014

Jag fortsätter med min nya linje med nyttigare mat. Efter bröstcancern försöker jag äta IMG_0009(ännu) nyttigare och framför allt dra ner på kött och upp (ännu mer) på grönsaker. Jag köper hem mängder av härliga grönsaker som verkar fina och sedan skapar jag olika rätter utifrån dem och humör med övriga råvaror. En fin laxfilé som egentligen kunde användas rå som sashimi fick här bli huvudrätt i sällskap av kokt romanescokål som jag tror är en korsning mellan blomkål och broccoli. Den är i vart fall både mycket god och vacker och serverades helt enkelt med flingsalt och en touche citronolja. Fänkål stekt med lök och en aning vitlök i olivolja samt vin med örter och IMG_0007rosépeppar var ytterligare ett tillbehör och konfitkokta eller konfiterade tomater, det vill säga kokta i olivolja, var ett annat gott tillbehör. Laxen halstrades snabbt och serverades sedan med alla goda tillbehör. En gurksalsa med äpple, citron och en gnutt ingefära blev pricken över i. Det här är en rätt som är mer lättlagad än man kan tro, som med fördel kan serveras till en festmåltid och som är både nyttig och mycket god. 

Det här är ett recept från för några år sedan, som jag nu lyfter fram.

Du behöver för 4 personer: IMG_0008

600-800 gram laxfilé

örtkryddor och peppar till laxen

olivolja till stekning

1 huvud romanescokål

citronolivolja alt. olivolja och lite pressad citron samt rivet citronskalIMG_0012

Till fänkålen: 

2 fänkålar, sköljda och fint strimlade

1 gul lök, skalad och strimlad

1 vitlöksklyftor, IMG_0010skalade och skivade

olivolja

körvel, dragon, basilika och ev. lite färsk koriander

1/2 tsk rosépeppar

peppar och salt

en skvätt vitt vin

Till tomaterna: IMG_0011

1 ask cocktailtomater, gärna på kvist

2 dl olivolja

2 vitlöksklyftor, skalade och skurna på längden

salt

Till salsan: IMG_0013

1/2 gurka, skalad och urkärnad samt fintärnad

1 litet syrlig äpple, skalat och fintärnat

1-2 cm färsk ingefära, skald och finrivenIMG_0015

2 stjälkar salladslök, tvättade och strimlade (man kan även ta 1 fintärnad schalottenlök)

1 citron, den pressade saften och det finrivna skalet

några droppar grön tabasco (viktigt att det är den gröna – skippa annars!)

några msk olivolja

färska örter som basilika, korianderIMG_0017

salt & peppar

Gör så här: 

Skär romanescokålen i små knippen. Lägg dem i en skål. Förbered vatten i en kastrull att koka den i.

Torka av och krydda laxfilén. Ställ den åt sidan så länge.

Börja steka först löken och därefter fänkålen i en stekpanna på mellanlåg värme så den inte tar färg men blir mjuk och fin i smaken. Krydda med örtkryddor, salt och peppar. När fänkålen är mjuk häller du på vinet och låter det puttra in. Tillsätt även lite av olivoljan du kokat tomaterna i. Dem kokar du med fördel under tiden som lök och fänkål långsamt steks mjukt.

För tomaterna: lägg olivoljan och vitlökshalvorna i en tjockbottnad liten kastrull. Låt hetta upp försiktigt på ganska låg värme. När oljan är varm lägger du i tomaterna och låter dem koka i oljan tills de är mjuka. Man ser att de börjar tappa skalen och lite saft. Dra av värmen och låt stå så länge. Salta lite.

Blanda alla ingredienserna till gurksalsan, smaka av – mer citron, ingefära, salt, olivolja? Ställ åt sidan när du är nöjd med smakerna, de mognar dessutom när den står till sig.

När fänkålen börjar bli klar steker du laxen i ganska het panna så den får fin yta men fortfarande är lite rå i mitten. Ta av och låt vila innan du antingen skär upp den i skivor eller serverar den i bitar tillsammans med tillbehören.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

 

 

Kommentera