Prosciuttolindad torskrygg i gott sällskap

IMG_9948

Det blir ett väldigt långt namn på den här rätten som var ovanligt lyckad och uppskattad IMG_9939med sina fransk-italienska fina smaker. Torskryggen lindades in i prosciutto och serverades med en fluffig palsternackspuré, ansjovisstekt brysselkål och långsamrostade tomater. En ny favorit som passar till både vardag och fest och är lättlagad. 

Receptet på de långsamrostade tomaterna finner du i eget inlägg här bredvid eller genom att söka i sökrutan uppe till höger.

Smakkombinationen sardeller och brysselkål lärde jag mig för många år sedan av en god vän som sedermera gick och vann en omgång av Halv åtta hos mig, Dag Hermelin, och han har rätt – det är en bra smakkombo!

Jag har valt att servera den här rätten utan sås. Om man vill ha någon sås kan man förslagsvis smälta eller till och med bryna lite smör och blanda med pressad citron och rivet citronskal och servera till.

Du behöver: 

4 bitar torskrygg (jag använde fryst som fick tina långsamt i kylen över natten)

4-8 skivor prosciutto beroende på hur stora skivorna är (de ska nå runt IMG_9945och täcka fisken)

gärna färska salviablad, rosmarin eller basilika att lägga under prosciutton

peppar och ev. sparsamt med salt (skinkan ger sälta)

olivolja till stekning

Till palsternacksmoussen: 

500 gram palsternackor, skalade och skurna i bitarIMG_9946

ca 1-2 dl grädde (jag använder Valios laktosfria)

ca 20 gram smör

vitpeppar och salt, gärna tryffelsalt för extra fin smak

Till brysselkålen:

500 gram färsk brysselkål, rensad med rotstocken bortskuren och delade i halvor

1 ask sardellfiléer, gärns de som är inlagda i olivoljaIMG_9949

peppar, helst blandad mix med svart-, vit-, grön- och rosépeppar

timjan, torkad eller färsk

lite pressad citron eller en skvätt vitt vin

lite finrivet citronskal

olivolja till stekningIMG_9948

Gör så här: 

Börja gärna med tomaterna dagen innan eller under eftermiddagen eftersom de blir bäst när de fått stå i flera timmar och långsamrostats i ugnen.

Rulla in fiskebitarna i prosciutton, gärna med några färska örtblad innanför skinkan. Stek dem hastigt på ganska hög värme i en stekpanna med olivolja. Skinkan ska bara bli krispig och snygg. Lägg bitarna i en smord ugnsform. Ställ åt sidan så länge.

Koka palsternacksbitarna i saltat vatten så det precis täcker i ca 15 minuter tills de är helt mjuka. Häll av vattnet, men spara en del av det till att använda i moussen för smak och smal fräschör.

Under tiden som palsternackorna kokar rensar och skär du brysselkålen. Hacka sardellfiléerna. Förväll brysselkålen några minuter i kokande saltat vatten, häll av och stek först sardellfiléerna en aning, tillsätt brysselkålhalvorna och stek dem på båda sidor så de får lite fin färg. Pressa på citron och/eller häll på en skvätt vitt vin. Krydda med peppar och citronskal, låt puttra ihop så vinet kokar in. Häll gärna på lite mer olivolja.

Under tiden brysselkålen steker mixar du den kokta palsternackan med 3/4 dl av kokspadet, 1 dl grädde och en rejäl klick smör. Krydda och smaka av och se om du behöver mer grädde, kokspad och/eller smör för rätt konsistens. Den ska inte vara för kompakt men heller inte rinnig och soppig, utan som en härligt fluffigt krämig mousse på bästa franska köksvis. Moussen kan stå och vänta ett litet tag, ev. med låg värmehållning.

När du tror det är ca 20 minuter kvar tills du är klar att servera allt ställer du in fisken i ugnen på 150-170 grader med en termometer instucken i mitten av en av fiskbitarna som du ställer på 42 grader. Då får du perfekt stekt torsk.

Ta ut fisken, lägg upp tillsammans med palsternackspuré, brysselkål och långsambakade tomater på tallrikarna. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera