Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Italienska miniomeletter

IMG_0055

Den här gången får miniomeletterna som liknar små pastejer smak av Italien i form av IMG_0050zucchini, sardeller, soltorkade tomater, vitlök och parmesan. Jag serverade dem med en tomatsås förstärkt med små goda puylinser och en sallad. De är fantastiskt lätta att göra, även till många personer och passar utmärkt till en härlig brunch. 

På bilden har jag lagat dem för tre personer, på sex ägg – då blir det vanligtvis 8 små omeletter.

Du behöver för 4 personer: 

8 ägg

1 liten zucchini, tvättad och skuren i kuber

1/2 påse soltorkade tomater, skurna i små bitar

1 gul lök, skalad och hackadIMG_0051

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 burk sardellfiléer, hackade (vegetarianen utesluter dem och kan ersätta med oliver t.ex.)

1 1/2 dl riven parmesan

peppar

örtkryddor

olivolja

sallad till servering

Till linstomatsåsen:IMG_0053

1 burk eller förpackning krossade tomater

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1-2 dl kokta linser, gärna puylinser som jag tycker har mycket fin smak

grönsaksbuljong

pepparIMG_0054

örtkryddor

olivolja

Gör så här: 

Till miniomeletterna eller om man vill kalla dem minfrittatas: 

Fräs lök och vitlök i olivolja på medellåg värme så de blir mjuka utan att ta färg. Tillsätt zucchinin och IMG_0055sardellhacket samt de hackade soltorkade tomaterna. Krydda med örter och peppar och kanske lite chili. Ta av värmen när sardellerna smulat sig. Det är bra om zucchinin inte blir för genomstekt eftersom den mjuknar i ugnen sedan. Vispa upp äggen med en gaffel så äggulor och -vitor går ihop utan att slås sönder för mycket. Blanda ner det avsvalnade grönsaks-sardellfräset. Tillsätt även parmesanen. Häll upp i en muffinsplåt som du smort med smör eller olja. Ställ in i ugnen som du värmt till 170 grader. De blir klara på 20 minuter. Under tiden fräser du vitlöken till tomatsåsen, tillsätter tomaterna, kryddar med örter, grönsaksbuljong och peppar och blandar i linserna om du har några färdigkokta, annars går det bra att servera de små godbitarna med tomatsås eller till och med bara med sallad.

Lägg upp och servera direkt, ringla gärna en god olivolja över.

Buon appetit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply