Hallongrottor

IMG_1563

Hallongrottor är en favorit hos oss. På somrarna gör jag ofta hallongrottor under semestern – de här små godsakerna till kakor känns så somriga med sin intensiva hallonsmak och vackra färg. Här är en klassisk variant med gluten. I eget inlägg finner du den glutenfria varianten. Har du färska hallon som du rårör blir det såklart ännu godare! 

Du behöver: IMG_1567

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 dl socker, gärna finkornigt råsocker

1 msk vaniljsocker

175 gram smör, skuret i kuber

hallonsylt

Gör så här: IMG_1544

Blanda alla torr ingredienser i en bunke eller köksassistent. Tillsätt smöret skuret i kuber. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Du kanske behöver mer mjöl eller mer smör för att få till en bra konsistens.

Rulla små tillplattade bollar av degen som du lägger i muffinsformar på en plåt. Tryck till med tummen eller en tesked i mitten så du får en liten grop där du lägger en klick sylt. Grädda i ugnen som du förvärmt till 200 grader. De brukar vara klara d.v.s. torra och gyllene efter ca 10 minuter. Om de bakas för kort tid blir de degiga i mitten och bakas de för länge blir de brända och torra. Det går fort så stå gärna och passa!

Låt svalna, lägg upp och servera!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt KitchenIMG_1555

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera