Matiga sandwichar

IMG_0128

När äggen inte räckte till omelett eller frittata till alla fick det bli matiga brunchmackor med stekt ägg, bräckt skinka, lite tomatsalsa vi hade kvar som rester, riven parmesan, avokado och vitlöksstekt surdegsbröd. Serverat med sallad blev det en härlig måltid innan vårvinterpromenaden! Påläggen går att variera utifrån vad du har i kylen – rester av kött, kyckling, lax, prosciutto, skinka, vanlig ost, parmesan, chèvre, såser, röror, örter, olika grönsaker… 

Portionerna är väl tilltagna, för den hungrige. Man kan självklart göra bara en smörgås med ett ägg eller som jag gjorde till mig för att äggen skulle räcka; en med ägg och skinka och allt det övriga och en med bara extra mycket avokado.

Du behöver: 

två skivor bröd per person, gärna surdegsbröd som inte behöver vara färsktIMG_0127

olivolja till stekning (ev. med en klick smör i om man vill ha smörsmaken)

1-2 viltöksklyftor, skalade och pressade eller hackade

salt och peppar

två skivor skinka per person (eller så tar du andra pålägg enligt tipsen ovan)

några msk riven parmesanostIMG_0094

tomatsalsa gjord på hackade cocktailtomater, basilika, vitlök, olivolja och salt

2 stekta ägg per person, kryddade med örter, paprikapulver, salt och peppar

olivolja att steka äggen i

1/2 avokado per person

sallad till serveringIMG_0093

Gör så här: 

Stek brödskivorna i ganska rikligt med olivolja med vitlöken. Jag tillsätter gärna vitlöken efter ett tag men om du vill ha diskret vitlökstouche gnider du bara in brödskivorna med en vitlöksklyfta innan de steks. Bräck skinkan helt hastigt – de steks IMG_0128helt enkelt i pannan direkt efter brödskivorna. Till slut steker du äggen på medelvärme i olivolja, krydda dem och låt dem gärna vara ”sunny side up” – de är klara när äggvitan stelnat men äggulorna fortfarande är mjuka och sedan rinner ut när du äter och blandar sig med övriga härliga smaker.

Lägg ett salladsblad på varje stekt brödskiva, lägg på en sked salsa, därefter skinkan, avokadon, parmesanen och slutligen de stekta äggen. Lägg sallad bredvid som du dressar med t.ex. olivolja, en god vinäger, salt och peppar. På bilden ser du min triple-r-sallad som du hittar recept till i eget inlägg genom att söka på just triple-r i sökrutan uppe till höger.

Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera