Nudelsoppa med skreitorsk

IMG_0203

Den här soppan är lättlagad, nyttig och full av fräscha smaker med inspiration från Asien. IMG_0200Den fina vita norska torsken som kallas skrei är fantastisk och blir här pricken över i. Men det går självklart också bra med vanlig torskrygg. Soppan passar lika bra till vardags som till fest, vid det senare tillfället är du bara mer noga med ditt val av råvaror och hur du skär dem medan det till vardags kan räcka med fryst fisk.  Dekorera soppan med färsk koriander, strimlor av röd chili och vårlök. 

Jag skar morötterna julienne, vilket är att strimla dem i smala jämna bitar – du kan annars även skära dem i stavarIMG_0201

Du behöver för ca 4-6 personer: 

1 paket risnudlar (de har fördelen att även vara glutenfria)

2,5 liter god buljong (jag använde fiskfond blandad med grönsaksbuljong)

4 morötter, skalade och skurna i stavar eller strimlor

1-2 broccolistånd, plockade till små buketter – glöm inte att använda den goda stjälken som du skalar och sedan skär i bitar IMG_0202eller stavar

3 vitlöksklyftor, skalade och fint skivade

4-5 cm färsk ingefära, skalad, skivad och därefter skuren i strimlor

2 schalottenlökar, skalade och skurna i strimlor

2 röda chilifrukter, tvättade – den ena skivar du på tvären, den andra gör du vackra längre strimlor av

1 kruka färsk korianderIMG_0204

3-4 stjälkar salladslök, tvättad och skuren i skivor eller strimlor

6-8 färska limefrukter eller några limefrukter och några citroner, pressade

600-800 gram fisk, t.ex. den fina skreitorsken men även annan färsk eller fryst fisk går bra

ev. lite salt (smaka av om sältan i buljongen räcker)

Gör så här: 

Häll buljongen och fonden i en stor kastrull. Sätt på värmen och tillsätt vitlöken, ingefäran, schalottenlöken och chilin skuren på snedden. Låt värmas upp och småputtra så smakerna frigörs under tiden som du skär i ordning grönsaker, fisk och garnityr.

Sätt på en annan kastrull med vatten till nudlarna. Det här är mitt tips efter att jag faktiskt inte gjorde så, utan lade nudlarna i buljongen vilket gjorde soppan väldigt svår att servera och tyvärr också ledde till att fisken lätt gick sönder. För en snyggare uppläggning kokar du nudlarna till perfektion bredvid, d.v.s. något kortare tid än vad som anges på förpackningen, sköljer av dem i kallt vatten och så inför serveringen bottnar du skålarna med nudlar innan du häller på buljongen med grönsaker och fisk.

När det närmar sig servering lägger du i grönsakerna och sist fisken. Har du skurit morötterna julienne och broccolin i små buketter går det fort att koka dem, är moroten däremot i stavar får du beräkna lite längre koktid. Fisken behöver bara ca två minuter för att precis bli klar. Smaka av med ganska rikligt med citron- och limesaft strax innan servering. Häll upp soppan i dina skålar med nudlar. Toppa med färsk koriander, salladslök och chilistrimlor. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera