Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chokladkräm på mandelmjölk

IMG_0149

Jag ville göra en lite nyttigare efterrätt och tänkte på en chokladcrème jag åt på Mattias Dahlgrens Bon Lloc för många år sedan. Resultatet blev nog ganska olikt hans crema de chocolate men ändå god i sin genre. Den mörka chokladen har fått smälta i mandelmjölk tillsammans med en sked smör och lite honung. Smaksättning kommer från espresso och kaffelikör. Den är lätt och snabb att göra och står fint och väntar på att serveras till gästerna, gärna i små mockakoppar. 

Den som vill ersätter mandelmjölken med grädde.IMG_0148

Du behöver för 6-8 personer: 

200 gram mörk choklad 70 % av god kvalitet (helst Valrhona annars Lindt t.ex.)

3/4 – 1 dl mandelmjölk

1 msk smör (kan uteslutas för mer veganskt resultat)

1 kopp espresso

ev. 1 msk kaffelikör (kan uteslutas, särskilt för diabetikern!)

ev. en knivsudd äkta vaniljfrön

1-2 msk flytande honung (smaka av hur mycket sötma du vill ha, jag ville ha viss beska)IMG_0150

Gör så här: 

Lägg den finhackade chokladen i mandelmjölken med smöret och honungen och låt värma på lägsta värme i en tjockbottnad kastrull så att chokladen smälter utan att det blir för varmt. Tillsätt espresson och kaffelikören och smaka av ifall du vill ha mer honung eller rentav socker om du inte gillar beskan utan är mer av en sweettooth:)

Rör blandningen ordentligt. Ställ att svalna i kastrullen och rör då och då. När blandningen svalnat helt och börjat tjockna vispar du den lite för hand så den blir slät och IMG_0149fin innan du häller den i små skålar, glas eller koppar. Ställ kallt, gärna över natten.

Servera, ev. med färska bär eller färsk frukt till. Päron är särskilt gott till chokladkrämen som blir som en tjock chokladsås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply