Zucchinibiffar

IMG_0332

Zucchinbiffar är lätt, fräscht, nyttigt och gott. Men gör inte som jag – min smet blev i lösaste laget eftersom jag slarvade med att krama ur zucchinin. Halva smeten blev en helt ny rätt i form av påskgula minifrittatas som ni såg recept på i söndags. Biffarna blir goda och passar utmärkt att servera som de är, med prosciutto eller annan skinka, med lax, crème fraîche och någon kaviar. Smaksättningen är italiensk med parmesan, citronskal och basilika och en touche av Indien i form av den vackra och nyttiga gurkmejan. 

De här måtten är för att servera dem som huvudrätt, vill du ha dem som förrätt halverar du receptet.IMG_0323

Du behöver för ca 4 personer: 

2 zucchinis, tvättade

2 dl riven parmesan

2 ägg, uppvispade med kryddningen

1-2 tsk gurkmeja

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

1 gul lök eller schalottenlök, skalad och finhackad

salt och svartpeppar

smör och/eller olja (oliv- eller kokosolja) till stekningIMG_0324

Gör så här: 

Tvätta zucchinin och riv den grovt. Salta lätt och låt stå i cirka tio minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Krama vätskan ur den rivna zucchinin och blanda med de övriga ingredienserna. Låt stå ytterligare tio minuter så fibrerna hinner svälla. Om man inte kramar ur vätskan ordentligt blir det mindre bra kan jag intyga. Jag fick helt enkelt använda hälften av smeten till något helt annat eftersom den var för blöt. Det blev en sats zucchiniplättar och en sats miniomeletter:)

Stek små biffar på medelhög värme.

Servera direkt med dina tillbehör.

Parmesankvarnen från Zeta du ser på bilden är en nyhet som jag verkligen gillar. Vi har köpt dyra elektriska parmesankvarnar i Italien som ärligt talat är ganska kassa, även om de är snyggare än den här – men: Äntligen en som funkar! Finns en som river och en som skivar – mycket praktiskt!

IMG_0325

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_0333IMG_0326

Kommentera