Slowfood-lamm

IMG_2943

Lamm är gott inte bara till påsk och även om jag oftast gör mitt lamm med färska örter och citronskal på mer klassiskt franskt vis är det här ett gott mustigt alternativ, slow cooked lamm. Lammsteken kokas länge och väl i rödvin, och blir lite som pulled pork fast på lamm. Rätten blir klar på egen hand medan du pysslar med annat. Här är det alldeles utmärkt att använda en slowcooker om du har en sådan, annars tar du en stor gjutjärnsgryta och har den på spisen eller ännu hellre i ugnen med ugnssäkert lock. Servera gärna gröna bönor och kanske potatis i någon form till. Jag serverade bräserade små linser till samt ugnsrostade potatishalvor. Av stekskyn blir det en underbar mustig rödvinssås. Det här är en perfekt rätt för en härlig söndagmiddag. Vill du ha lammköttet mer rosa än den här välkokta varianten låter du den bara bräseras i ugn med en termometer instucken. När innertemperaturen är 57 grader är den perfekt. IMG_2940

Receptet på de bräserade puylinserna finner du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på linser eller puy-linser så dyker det upp:)

Du behöver till ca 6 personer: 

en benfri lammstek eller en lammlägg, ca 1,5 kg

3 morötter, skalade och skurna i skivor eller stavar (särskilt om du väljer att ha mer rotfrukter)

ev. en bit rotselleri och några palsternackor, skurna i stavar IMG_2941

2 gula eller röda lökar, skalade och skurna i klyftor eller hackade

1 hel vitlök, delad i skalade klyftor eller hackad

3 lagerblad

2 tsk rosmarin, hackad

1 tsk nymalen svartpepparIMG_2942

1 msk koncentrerad tomatpuré

1 krm malda korianderfrön

1 krm spiskummin

1/4 krm mald kardemumma

några kvistar färsk timjan eller 1 krm torkad timjan

salt

1/2 flaska rött vin av relativt god kvalitet (använder du för dåligt surt vin smakar det inte lika gott)IMG_2965

persilja, gärna slätbladig, hackad

Gör så här: 

Putsa och torka lammsteken. Gnid in den med peppar och salt samt rosmarin. Lägg lammsteken i din slowcooker eller gryta med rotfrukterna, löken och vitlöken under och runtom. Häll på pepparkorn, lagerblad och vinet. Tomatpurén rör du ut i lite av vinet och blandar i. Sätt slowcookern på 5 eller 6 timmar. Kör du steken i ugn ställer du ugnen på drygt 100 grader och låter den bakas i ca 6 IMG_2964timmar.

Lyft upp lammsteken, sila av rödvinsskyn och häll den i en kastrull. Låt skyn puttra ihop så den reduceras och blir intensiv i smaken. Smaka av om du behöver mer sälta. Skär upp lammet, lägg på ett fat. Häll på en del av rödvinsskyn och servera resten i en såssnipa. Servera med gröna bönor, ett gott bröd att doppa i såsen och gärna en fräsch sallad. Den som vill kan även servera potatis till – till exempel rostad potatis, potatisklyftor, potatismos eller gratäng. Strö gärna lite hackad persilja över vid servering. IMG_2962

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_2960

Kommentera