Broccoliplättar med rostade rotfrukter

IMG_2183

Det här är ursprungligen ett recept från Coop på broccolibollar som jag ville pröva för det verkade både enkelt, praktiskt och gott, dessutom nyttigt och fräscht. Bollarna får smak av parmesan och serveras med rostade rotfrukter som blir klara i ugnen medan du gör bollarna. De serverades med en sås i originalreceptet på matlagningsyoghurt med sweet chilisås men jag tänker man kan göra ett alternativ med citron och örter. Eller som jag gjorde: en mer asiatisksmakande mjölkfri sås på tahini som du finner i eget inlägg här på Katinkas Kitchen. Problemet var bara att jag inte alls fick bollarna att vare sig bli bollar eller hålla ihop ordentligt. Jag misstänker att jag kokade broccolin för länge, därutöver inte lät den ånga av ordentligt och därmed fick en för lös smet. Vi rådde bot på det genom att ha i mer mandelmjöl, mer ägg men även bovetemjöl som binder ihop bra och dessutom sväller efter ett tag. Det blev goda och nyttiga broccoliplättar. Nästa gång ska jag experimentera mer hur jag kan få dem till bollar:) IMG_2185

Plättarna blev fortfarande ganska smuliga vilket jag tror beror på såväl mandelmjölet som parmesanen. En annan smakrik ost skulle antagligen binda ihop mer, men samtidigt som ostsmaken är mycket god med broccolin förtar den det nyttiga C-vitaminet genom ostens kalcium som hindrar upptaget av C-vitamin.

Du behöver för 4 personer: IMG_2182

Till bollarna: 

500 gram kokt broccoli

2 dl riven parmesan

4 dl mandelmjöl

1-2 dl bovetemjöl

2-3 äggIMG_2179

1-2 vitlöksklyftor

färska eller torkade örter

1 tsk salt

nymald svartpeppar

olja till stekning (kokosolja eller olivolja väljer jag)

Till rotfrukterna: IMG_2181

500 gram palsternackor, skalade och skurna i stavar

500 gram moröter, skalade och skurna i stavar

ev. potatis, tvättad och skuren i klyftor

olivolja

rosmarin och/eller timjanIMG_2180

salt

peppar

 

Gör så här: 

Lägg rotfruktsstavarna i en skål, ringla över IMG_2184olivolja, salta och krydda med örter och peppar. Rör runt, häll upp på en plåt och ställ in i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter tills de blivit mjuka och gyllenbruna.

Rör ihop en sås med den smaksättning du väljer. Tahinisåsen publicerades idag i eget inlägg bredvid detta. Du kan även söka i sökrutan uppe till höger på ”tahini”.

Låt den kokta broccolin ånga av i durkslag så att den är så ”torr” som möjligt. Mixa den med ost, mandelmjöl, ägg och salt. På slutet hällde jag smeten i en bunke och rörde i mjölet. Krydda gärna med vitlök och örter om du vill. Klicka i stekpannan och stek dem i olja i stekpanna på båda sidor tills de är gyllene och frasiga och är genomstekta.

Servera direkt med rotfrukterna och såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera