Chèvrefrittata

IMG_0158

Frittata är en brunchfavorit hos oss – snabblagad, fylls med vad man har i kylen som till exempel rester, snabb- och lättlagad och blir både god och vacker. En frittata är en italiensk öppen omelett till skillnad från de franska som brukar vikas med fyllning emellan. Den serveras liknande en paj i tårtbitar eller som portionsomeletter, gärna med en sallad. Här har den fyllts med cocktailtomater och chèvre. Servera gärna med en sallad och kanske ett gott bröd till. IMG_0159

Du behöver för 4 personer: 

8 ägg

1 smal rulle chèvre, skuren i skivor

1 ask cocktailtomater, sköljda och skurna i halvor

1-2 vitlöksklyftor, skalade och skivade eller hackade

1 schalottenlök, skalad och hackadIMG_0160

örtkryddor – t.ex. herbes de Provence

salt och peppar

olivolja till stekning och att ringla över den färdiga frittatan

gärna några stjälkar salladslök

om du har kokt potatis eller rester av grönsaker slänger du gärna i dem också – jag hade några potatisar som fick slinka med

Gör så här: 

Vispa äggen lätt med en gaffel – äggula och äggvita ska gå ihop men fortfarande ha en viskositet så att IMG_0153omeletten håller ihop, IMG_0161annars blir det äggröra. Antingen kryddar du äggsmeten med salt och peppar direkt eller så kryddar du den färdiga frittatan.

Stek lök och vitlök på medellåg värme så den blir mjuk och glansig utan att ta för mycket färg. Lägg i hälften av tomathalvorna och stek dem först på skalsidan och sedan med snittytan nedåt. Vänd upp dem när de börjar mjukna, öka värmen i pannan och häll äggsmeten över. Sänk omedelbart värmen till ganska låg och lyft hela tiden försiktigt smeten i kanterna och i mitten så lös äggsmet rinner ner till botten av pannan för att stelna. Du får inte röra för mycket i den, den måste fortsätta att hålla ihop och som sagt inte bli äggröra. När äggen börjar stelna mer lägger du på chèvreskivorna och resten av tomathalvorna. Som du ser på bilden hade jag ont om tomater och skar de ganska stora Romanticatomaterna i klyftor i stället. Krydda med herbes de Provence eller andra örter, salta och peppra. Lägg ett lock över eller ställ ännu hellre in hela pannan i ugn som du förvärmt till ca 175-200 grader. Låt den stå och gräddas så osten får fin färg. Tag ut och servera direkt med en sallad. Strö gärna hackad salladslök eller gräslök över för extra fräschör och färg.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera