Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Långsamkokt lammstek

IMG_2942

Den här rätten är utmärkt att göra i en slowcooker, typ en Crock Pot. Du lägger i kött och härligt mustiga kryddor och sätter på den på fem timmar och så sköter den sig själv medan du går promenad, fixar i trädgården, fixar hemma, vilar, läser – vad du nu vill göra under din dag. Sedan ordnar du lite tillbehör i form av ris eller couscous, grönsaker, någon salsa eller hummus och en fräsch sallad så är middagen klar att servera. Köttet går också bra att lägga i picknicksmörgåsar med någon salsa eller sås. Smakerna är från Marocko-IMG_2941Mellanöstern. 

Du behöver till 4-6 personer:

1 benfri lammstek på 700 gram – 1 kg (det är bra att ha kvar rester)

2 tsk salt

1 tsk nymalen svartpeppar

10 hela svartepparkorn

3 tsk malen spiskumminIMG_2940

2 tsk malda korianderfrön

1 kanelstång

6 vitlöksklyftor, skalade och grovkrossade eller hackade

4 schalottenlökar eller 2 gula lökar, skalade och hackade

1-2 färska chilifrukter, hackade eller 3 tsk harissa (finns som pulver eller på tub)

1/2 citron

1 msk råsocker

2 burkar konserverade tomater (om du använder hela tomater kan du gärna dela dem något – jag användeIMG_2943 tomatfiléer (!) som finns i välsorterade affärer, de kommer från Mutti och är helt suveräna!)

Gör så här: 

Krydda köttet med salt, peppar och övriga kryddor. Lägg köttet i slow cookern med lök, vitlök, citron och tomater. Sätt på slowcookern på fem timmar. Rör då och då. Köttet ska bli helt genomkokt och trilla sönder, som pulled pork. Hacka ner och dra isär köttet med en sked och en gaffel. Blanda med såsen. Servera med dina tillbehör och strö gärna färsk koriander över vid servering. Servera gärna med grillade citronhalvor och någon salsa, yoghurtsåsIMG_2964 typ raita, hummus och sallad. Tips finner du genom att söka i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin “såser, röror & kryddsmör”.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

Leave a Reply