Citrontarte brûlée

IMG_0391

På restaurang Zink i Stockholm har de en helt makalöst god citrontarte med ett tunt knäckigt täcke som pricken över det välgjorda i:et. Det här är mitt försök och variant att göra en liknande citrontarte eller om man vill kalla det för en paj. Den passar särskilt bra till påsk tycker jag. Välj vanlig söt pajdeg eller glutenfri. Recept på dem finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger på ”söt pajdeg”. 

Du behöver till fyllningen: IMG_0380

2-2½ dl strösocker

4 ägg

knappt 2 dl vispgrädde

1 1/2 dl citronsaft – från ca 5-6 citroner och rivet skal från 1/2 – 1 citron

Gör så här:IMG_0381

Gör först din pajdeg enligt det recept du valt. Låt den svalna något medan du fortsätter göra fyllningen.

Vispa socker och ägg fluffigt. Rör försiktigt ner grädden och citron- och limejuicen. Fyll det förgräddade pajskalet och grädda i ugnen i ca 40 minuter på 180 grader. Jag brukar sätta klockan på en halvtimme och då kolla om fyllningen precis stelnat lite. Den blir krämig och härlig. Låt den stå och svalna någon timme eller över natten före servering så fyllningen stelnat till sin härliga konsistens. Sikta IMG_0389florsocker över med en sil i ett tunt lager över hela fyllningen. Bränn av med en brännare som man använder till crÈme brûlée så att du får ett tunt knäckigt sockertäcke över. Servera, gärna med en klick lösvispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_0390

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_0392

www.katinkaskitchen.com

Kommentera