Sparrisomelett

Här är ett ljuvt smakmöte mellan sparrisen och äggen i omeletten.

Först några ord om omelett: en av de enklaste, snabbaste rätter man kan laga – men inte helt lätt i början. Jag som lagat mat sedan jag var tio-tolv år hade länge väldigt svårt att få till en fin omelett. Det var först när jag bodde i Spanien ett tag i 20-årsåldern som jag fick lära mig hur man kan göra en god omelett. Detta recept tycker jag ger en härligt krämig och faktiskt lättlagad omelett, när man väl lärt sig knepen. Och med sparrisen blir den både vacker och mycket god – därtill nyttig! Passar även utmärkt till brunch.

Jag föredrar att göra omeletter portionsvis. Den hungrige tar tre ägg per person.

Sparrisen kan du antingen steka eller koka. Jag föredrar den stekt, tycker smaken blir mer koncentrerad och fin då. Om du har överbliven sparris sedan dagen innan är detta ett utmärkt sätt att använda den på. När det inte är sparrissäsong kan man använda fryst eller rent av konserverad sparris – då gör jag en stuvning på en béchamelbas, kanske med lite grädde också, för att få det lite fylligare.

Det är många år sedan jag fotade den här omeletten – borde ordna nytt uppdaterat foto…

Du behöver per person:

2 ägg

2 små msk vatten

Sparris – helst färsk

Peppar och lite salt – gärna Herbamare eller Trocomare örtsalt

Gör så här:

Börja med att koka eller steka sparrisen. Steker du den kan du helt enkelt låta den ligga kvar i pannan och hälla äggsmeten över. Men det kan bli vackrare att lägga sparrisen åt sidan för att sedan lägga den i omeletten vid servering.

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag en väl instekt gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Teflon eller andra liknande ”non-stick”material brukar vara utmärkta till omelett. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men man kan blanda olivoljan med en klick smör, för smakens skull. Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. Krydda med lite peppar och lägg i sparrisen eller sparrisstuvningen. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Jag strör alltid salt eller örtsalt över och ringlar olivolja över – både gott och vackert innan du serverar den rykande het direkt från spisen. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Om jag har chèvre eller bredbar chèvre hemma (finns numera i de flesta affärer – heter chèvre à tartiner) är det väldigt gott med en klick ovanpå sparrisen i omeletten – bidrar ytterligare till de härliga saltigt krämiga smakerna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera