Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Spaghetti vongole

IMG_0630

Det här är en äktitaliensk rätt som jag bara älskar. Så enkelt – så gott! Färska små hjärtmusslor, vongole på italienska, som ångas i vitt vin med olivolja och vitlök och blandas med nykokt pasta med det rätta al dente-bettet. Det är bara att njuta! Det enda svåra med den här rätten är att få tag på hjärtmusslorna, men i bra fiskaffärer och marknader brukar det gå bra. när du väl har dem är det här riktig snabbmat! Den passar också bra som liten primi piatti – förrätt. 

Jag har nu lärt mig att vongole och hjärtmusslor inte alls är samma sak, även om vongole oftast översätts med hjärtmusslor på svenska. Vongole är en egen art som är från Medelhavet medan hjärtmusslor är lite större och mer räfflade och finns uppe i våra kallare vatten. För att närmare och mer korrekt förklara skillnaden behöver jag leta rätt på en lämplig marinbiolog – återkommer när jag lyckats med det! 🙂

Om du frågar en italienare ska det absolut inte vara någon parmesan eller annan ost till den här rätten – det förstör den delikata sjösmaken på musslorna.

Den här vongolen avnjöt jag förra veckan vid Adriatiska havet, på Italiens östkust:)

Du behöver för 4 personer: IMG_0631

400 gram spaghetti eller linguine

1 kg hjärtmusslor, sköljda och tvättade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

4-6 msk olivolja av god kvalitet

1-2 dl vitt vin

salt

gärna lite slätbladig persilja, hackad

Gör så här: 

Koka pastan i rikligt med saltat vatten så den blir al dente, med en hård kärna kvar i mitten. Häll av pastavattnet och blanda ner pastan i dina vinkokta musslor som du gjort i ordning enligt nedan.

Fräs vitlök i olivolja tills mjuknar. Tillsätt vinet, höj värmen och lägg i musslorna. Lägg på locket, skaka runt och låt dem ånga så de precis öppnar sig. Ta dem direkt av värmen – annars blir de bara sega. Servera direkt med din nykokta pasta. Strö hackad persilja över.

Buon appétito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!IMG_0634

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_0636

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply