Bucatini alle alici

IMG_0467

Det här åt jag för första gången när vi var i Rom efter påsk, på en trevlig fransk café-bistro, Café Propaganda. Jag älskar sardeller och den här enkla rätten är verkligen en hyllning till just sardeller. Såsen blir krämig och fräsch och täcker med sin lätta emulsion pastan. Den här rätten kan serveras som huvudrätt med en sidorätt av grönsaker eller som förrätt i eget majestät. 

För förrättsproportioner tar du lite drygt hälften av mängden för 4 personer. Just den här tallriken serverades jag på en härlig restaurang-café i Rom, och tänker att jag kanske hade haft lite persilja på eller något för att piffa till rätten. Samtidigt älskar jag italienarnas totala avsaknad av tillrättalagdhet, det är helt enkelt precis så enkelt och gott det kan bli.

Du behöver för 4 personer: 

drygt 400 gram spaghetti eller bucatini (en lite tjockare ihålig spaghetti) av god kvalitet

1 burk sardellfiléer, helst inlagda i olivolja

1 vitlöksklyfta, skalad och delad på längden

några msk av pastavattnet (ganska lätt att glömma men klassiskt italienskt knep)

en skvätt vitt vin

50 gram smör, rumstempererat

vit- och svartpeppar

ev. några droppar citron

ev. salt (såväl sardellerna, pastavattnet som smöret har sälta)

Gör så här: IMG_0467

Under tiden som du kokar pastan i rikligt med saltat vatten hackar du sardellfiléerna, fräser dem i olivolja och några msk av smöret tillsammans med den delade vitlöksklyftan. Mosa så att sardellfiléerna fördelas och blandar sig med såsen. Tillsätt vinet och låt puttra ihop. Vispa i några msk pastavatten och vispa därefter i det rumsvarma smöret lite i taget så du får en fin emulsion. Krydda med peppar och smaka ev. av med några droppar citron. Lyft bort bitarna av vitlöksklyftorna. Häll av pastan när den är al dente, med en kärna av motstånd i mitten och vänd runt den i såsen så pastan helt täcks av såsen som på bilden. Servera direkt.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera