Spaghetti al limone & basilico

IMG_3260

Det här är en av mina italienska favoritpastarätter. Så enkelt och så gott. Färsk basilika, sötsyrlig citron, gärna solmogen direkt från Italien eller Spanien, lagrad parmesan, nymald svartpeppar och en god olivolja blir till ljuvliga smaker. Passar utmärkt till en snabb fräsch lunch eller middag. 

Tag bort parmesanen och du får en fullfjädrad vegetarisk rätt.

Du behöver för 4 personer: IMG_3257

500 gram spaghetti – jag använder Barillas vanliga eller glutenfria

saft av 3 citroner och finrivet skal av 2 av dem

1 kruka färsk basilika

2 dl riven parmesan

nymald svartpepparIMG_3259

ev. 1 klyfta vitlök, skalad och skuren i två delar på längden

ev. några msk grädde (jag använder Valios laktosfria)

rikligt med olivolja med god smakIMG_3258

Gör så här: 

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Riv skalet från de tvättade citronerna, pressa saften. Hacka basilikan och riv parmesanen. När pastan kokat så den är perfekt al dente häller du av den men sparar några msk av pastavattnet. Det är ett italienskt köksknep som man ofta gör för att få till en bra sås där det stärkelserika pastavattnet agerar konsistensgivare och bidrar med sälta och rätta krämigheten. Häll olivolja i IMG_3261kastrullen, lägg i vitlökshalvorna, fräs helt kort, tillsätt citronsaft och -skal, basilika och vänd ner pastan tillsammans med parmesanen. Den som vill ha extra krämigheten tillsätter lite grädde innan pastan vänds ner. Några ordentliga tag med pepparkvarnen och din rätt är färdig att serveras med lite av parmesanen på toppen. Det finns en praktisk förpackning parmesan från Zeta som faktiskt river eller skivar riktigt bra jämfört med de lyxiga men värdelösa elektriska varianterna vi köpt i Italien, även om jag kunde önska att osten vore mer lagrad med mer umpff i smaken.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera