Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Halstrad tonfisk med mangosalsa

IMG_0376

Linfångad tonfisk kan man beställa från Mat Hem. Den är inte billig men väldigt god och snabblagad. Halstra den, servera med en god salsa och en sallad, potatis eller ris. Här har den fått sällskap av en mangosalsa gjord på fryst mango, koriander, chili och lime. Med de rätta tillbehören blir det en riktig liten festmåltid. 

Diabetikern tar förslagsvis rostad sötpotatis, kokt quinoa eller några andra grönsaker till.

Du behöver för 4 personer: IMG_0373

beräkna 150-200 gram färsk tonfisk per person

1 paket fryst mango

1 röd chili, tvättad och hackad

2-3 limefrukter, pressade

flingsalt

färsk koriander, hackad (det finns även fryst som är praktisk att använda när andan faller på)IMG_0372

olja att steka tonfisken i

salt och peppar till tonfisken

Potatis, ris eller sallad som du väljer att servera till. Jag gjorde klyftpotatis och stekt bladspenat med rödlök, vitlök och citron, men tror nog det passar bättre med ris. En fräsch sallad passar också fint till.

Gör så här: 

Du kan välja att steka tonfisken i en bit och sedan skära upp den, som jag gjort, eller så skär du tonfisken IMG_0374i ganska tjocka skivor. Låt tonfisken gärna ligga framme och bli lite mer rumstempererad innan du steker den. Krydda med salt och peppar och kanske lite chili om du som jag gillar det.

Rör ihop salsan: blanda mangotärningar med hackad chili, hackad koriander, limejuice och salt. Smaka av så du har fin balans på smakerna. Det ska vara syrligt-sött-starkt-salt. Låt salsan stå och dra medan du gör i ordning de övriga tillbehör du valt.

Strax innan servering halstrar du tonfisken i het stekpanna i lite olja, använd gärna en grillpanna som du ser på bilden och pensla då tonfisken med oljan eftersom oljan annars bara rinner ner och lägger sig mellan ribbborna i pannan och ger os snarare än hindrar tonfisken från att fastna och trasas sönder. Du ser på sidan av den när den börjar bli klar. Den får inte bli för genomstekt för då blir den bara seg och tråkig. Fin stekyta och röd i mitten är det bästa och IMG_0373godaste. Om du steker den hel som jag kan det vara bra att börja på hög värme för att sedan sänka den när du vänt på tonfisken. Ibland kan ett lock för att bevara värmen behövas men var försiktig så den inte blir genomkokt. Servera direkt med salsan och dina tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.comIMG_0375

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply