Pulled Chicken à la Medelhavet

 

IMG_0837

Den här kycklinggryta blir full av härliga smaker från Medelhavet. Jag lagade den i slow cookern, Crock Pot men den går självklart att göra i vanlig gryta på spisen. Servera den som den är med ett gott bröd och kanske en sallad eller om du vill ha det mer matigt med ris eller potatis. 

Du behöver för 4 personer: IMG_0830

1 hel kyckling, styckad – gärna majskyckling

1-2 paket eller burkar hackade tomater av god kvalitet

skalet från 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

1 burk svarta oliver, urkärnade

1 paket soltorkade tomater, blötlagda och strimlade

6 vitlöksklyftor, skalade och hackade

2-3 schalottenlökar, skalade och hackade eller strimlade

1 fänkål, tvättad och strimladIMG_0832

olivolja till stekning

färska eller torkade örter – t.ex. basilika, körvel, timjan, rosmarin

10 hela svartpepparkorn

2-3 lagerblad

3 buljongtärningar eller motsvarande mängd flytande buljong

4 dl vitt vin

nymald peppar och saltIMG_0833

om man vill kan man även tillsätta en zucchini i bitar mot slutet av kokningen

Gör så här: 

Fräs lök och vitlök i olivoljan på medellåg värme så den blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt fänkål och kyckling, stek lätt och tillsätt sedan vinet, hackade tomater, buljong, peppar, lagerblad, citronskal, oliver, soltorkade tomater och örtkryddor. Spara en del basilika att dekorera med på slutet.

Låt stå och puttra under lock länge och väl så att alla smaker blandas och kycklingbitarna blir väl genomkokta. Här finns det två vägar att gå. Antingen serverar du IMG_0837grytan när kycklingen precis blivit genomkokt och fortfarande är saftig – eller så låter du den fortsätta att koka tills kycklingen trillar sönder. Det är det man gör i en slow cooker som den Crock Pot jag använde.

Och då följer du anvisningarna nedan.

Om du ska koka den i en slowcooker/Crock Pot: 

Lägg alla ingredienser i din Crock Pot eller liknande. Du lägger grönsakerna längst ner och lite runt sidorna och kycklingen i mitten. Kryddor och citronskal varvar du in emellan och vinet häller du överst sist liksom tomaterna. Sätt på grytan på 6 timmar och låt den stå. Rör om då och då. När den är klar och du ska servera rör du om ordentligt så allt blandas och köttet lossnar från benen som du lyfter upp och slänger. Strö färsk basilika över, smaka av om du behöver krydda upp mer och servera direkt med dina tillbehör.

Smaka av och servera sedan med dina tillbehör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera