Sallad med pilgrimsmusslor

IMG_3321

Den här salladen serverade jag som en vårlunch, men den passar även som förrätt eller middag. De halstrade pilgrimsmusslorna får sällskap av stekt grön sparris, blandade salladssorter, rädisor, gurka, grapefrukt och toppas av en citrusdressing. Det blir en härlig smakkombination. Servera med ett gott bröd och vitt vin – en tysk Riesling passar utmärkt till. 

Du behöver för 4 personer: 

romansallad, sköljd och torkad

blandade salladsblad inklusive ruccola, sköljd och torkad

ett knippe rädisor, tvättade och skivade

1/2 gurka, skalad och tunt skivad

ett stort knippe grön sparris, skalad på nederdelen

salt och peppar

pilgrimsmusslor, 16-24 stycken

1 knippe vårlök, tvättad och strimlad

2 grapefrukter, de hinnfria utskurna klyftorna

1-2 citroner, tvättade helst ekologiska – du ska använda både skal och saft

2 limefrukter, ordentligt tvättade – du använder både skal och saft

ca 3 msk olivolja

2 tsk sherryvinäger

ev. 1/2 tsk flytande honung

körvel

Gör så här: IMG_3321

Rör ihop dressingen: blanda citron- och limejuice, rivet skal av citron och lime samt grapefruktjuicen du får när du skär ut grapefruktklyftorna. Krama ur det du får kvar och även skalskivorna du skurit loss. Salta och peppra, tillsätt körvel och olivolja samt sherryvinäger. Börja med saften från en citron och pröva dig fram. Smaka av så du får en fin balans. Låt dressingen stå  medan du gör salladen:

Lägg upp den sköljda salladen på ett stort vackert uppläggningsfat. Jag lade romansalladbladen i en ring runtom och de övriga salladsbladen i mitten. Lägg på rädisskivorna och även gurkskivorna. Stek sparrisen och lägg på den när den svalnat en aning så den inte får salladen att vissna. Skär ut hinnfria grapefruktklyftor, lägg dem på salladen. Halstra pilgrimsmusslorna kryddade med salt och peppar samt citron- och limeskal. Lägg dem på salladen. Strö salladslök över. Häll över en del av dressingen och servera resten i en liten skål eller kanna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera