Hallonkola-chokladgodis veganskt

IMG_0921

Dottern har blivit fantastisk på att svänga ihop något supergott att mumsa på efter maten, till kaffet eller när som helst. Det blir ett lite nyttigare godis som dessutom kvalificerar som raw-food, glutenfritt, laktosfritt, vegetariskt och vegan. Gott är det hur som helst och just den här varianten blev extragod med sin fräscha hallonsmak i saltig kola på mandelbotten med choklad överst. 

Du behöver: 

Till botten: IMG_0919

1 dl mandlar, oskalade helst blötlagda

2-3 dadlar, urkärnade

1 msk kokosolja

en gnutta salt om man vill

Till karamellen: IMG_0920

8 dadlar, urkärnade

1/2 dl vatten

1 msk kokosolja

1 msk mandelsmör (alt. jordnötssmör eller hasselnötssmör)

1/2 tsk vaniljfrön

1 nypa havssalt

1 msk lönnsirap

1/2 paket frysta eller färska hallon

Till chokladen: 

2 msk kokosolja

1 1/2 msk raw kakao eller vanligt kakaopulver

lönnsirap efter smak (1-2 tsk)

Gör så här: IMG_3279

Mixa ingredienserna till botten länge och väl så det blir en slags smulig smet. bred ut den i botten på en plastform som du kantat med bakplåtspapper.

Mixa därefter ingredienserna till karamelle likaledes länge och väl och bred det över bottnen. Mosa hallonen, häll dem över och tryck ner dem lite i karamellen. Ställ kallt så länge.

Rör sist samman ingredienserna till chokladtoppingen och smaka av så du tycker du har fin balans på sötman. Det ska bli en kräm som sedan stelnar i kyla. Bred den över karamellen och ställ godiset kallt, gärna i frysen. Lyft upp bakplåtspappret ur plastbunken, skär godiset i bitar och servera lätt upptinat. Här går meningarna isär i familjen – maken och dottern tycker det är jättegott att äta godiset direkt från frysen medan jag föredrar det upptinat:) Vad blir din favorit?

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera