Ramslök – alls ingen tramslök!

IMG_0929

Just nu är markerna fulla av blad som ser ut som liljekonvalj, men i själva verket är en IMG_0930riktig delikatess i all sin enkelhet. Gå ut och plocka ramslök, eller se till att hitta det på något vis för av den kan du göra mycket gott.

På bilden ser du nyplockad ramslök från mina föräldrars sommarställe. Av den har vi bland annat gjort ett ljuvligt smör att servera till grillat eller grönsaker. Vi har även serverat den i en smörsky tillsammans med färsk spenat till delikat nykokt vit sparris. Du kan smaksätta soppor, grytor, pastarätter, såser och grönsaker med denna lök där man man äter bladen och stjälkarna. Strimla och blanda i eller mixa ihop med crème fraîche eller yoghurt. Nyttig är den också, och anses vara antiseptisk och maglugnande. Den kallas ibland för vild vitlök och dess latinska namn är björnlök. Kockarna älskar den, och det är lätt att förstå varför med sin milda fräscha vitlökssmak och vackra intensivgröna färg.

Hör gärna av dig om du har spännande tips och recept med ramslök. Mina recept med ramslök publiceras i egna inlägg här bredvid.

Läs gärna mer om ramslök och en sann ramslöksentusiast på den här länken från Landshypoteks tidning: http://www.landshypotek.se/var-kompetens/ett-brev-for-ett-rikare-liv-pa-landet/juni-2016/passion-for-ramslok/

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera